Putovanja

Direktno.rs [ Izvor: PunKufer.hr ]

11. 05. 2020. 14:07 2

"Selo bogataša" u Kini koje niko ne sme da napusti

U kineskom selu Huaki svi stanovnici žive u identičnim vilama koje "pršte" od luksuza. Smešteno u pokrajini Jiangsu, selo je poznatije kao "selo bogataša".

Neboderi od 72 sprata, helikopteri koji kruže na nebu, kao i tematski park čine ovo mesto potpuno drugačijim od ostalih na svetu.Ali, postoji jedna caka. Ukoliko neko odluči da spakuje kofere i preseli se na neko drugo mesto, ostaje bez vile i novca na bankovnom računu. Upravo je to razlog što se niko ne usuđuje da ga napusti, kako ne bi završio na ulici.Većina stanovnka radi sedam dana u nedelji, te se logično postavlja pitanje, gde troše toliki novac? Očigledno samo u Huakiju.

Pre 30-ak godina ovo selo je bilo jedno od najsiromašnijih u Kini i brojalo je oko 600 stanovnika. Ali tada se pojavio visoki partijski službenik Vu Renbao s planom da donese prosperitet ovom mestu. Osnovao je nekoliko firmi i siromašne ljude preobratio u bogataše.Kada je 2004. godine u medijima objavljeno da stanovnk sela godišnje u proseku zaradi 18.000 dolara,  zainteresovanost javnosti je porasla. Zanimljivo je da je taj iznos znatno veći od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. godine vlasti su izgradile fascinantan neboder na 72. sprata, koji je koštao 430 miliona dolara

Visina nebodera je 328 metara i za četiri metra  je viši od Ajfelovog tornja u Parizu.Selo ima i prevozno sredstvo, ali verovali ili ne, ono kruži nebom u vidu helikoptera. Stanovnici tako imaju tu privilegiju da za samo deset minuta budu u okolnim gradovima.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.Pitanje kako je Huaksi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ne mogu da kroče nogom dok ne dobiju odobrenja lokalnih vlasti.Takođe, klubovi i barovi ne postoje pa se na kraju postavlja pitanje kakav je zaista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati