Putovanja

Direktno.rs [ Izvor: CNN ]

08. 11. 2019. 17:29 0

RADIKALNO U DUBROVNIKU: Zabranjuje se otvaranje novih restorana?

Dubrovnik trpi posledice masovnog turizma zbog kojeg je život u gradu postao nemoguć, a gradske vlasti povukle su ekstremne mere.

Do sada su se borili sa prekomernim turizmom ograničavajući broj brodova za krstarenje koji pristaju u gradskoj luci, smanjujući broj štandova za suvenire, kao i redukcijom stolova i stolica ispred restorana za 20 odsto.

Ali, sada je najveći hrvatski turistički biser predložio još strožiju meru: u Dubrovniku se više neće otvoriti nijedan novi restoran, piše CNN.U poslednjih nekoliko godina grad je zabeležio značajan porast broja posetilaca, delimično zbog popularnosti koju je stekao pojavljujući se u slavnoj seriji Igra Prestola.

Dubrovačko veće glasaće u decembru o predlogu novog pravila za restorane, kojim bi se uveo moratorij na bilo koje nove stolice i stolove na otvorenom u Starom gradu sledećih pet godina.

Iako to mnogima možda ne izgleda kao neki poseban potez da se zabrane nove terase, treba imati na umu da su restorani u Starom gradu u Dubrovniku praktično uklesani u zidine, pa je broj mesta unutra limitiran i ograničen i terase zapravo spašavaju promet.U praksi, takav potez zapravo znači zabranu, a na pitanje znači li to efektivno petogodišnju zabranu novih restorana, Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika je CNN-u odgovorio: "Tačno."

"Svako ko želi da otvori restoran u Starom gradu u narednih pet godina neće moći da dobije terasu na otvorenom, odnosno neće dobiti dozvolu za postavljanje stolova i stolica na otvorenom", preneo je CNN reči dubrovačkog gradonačelnika.

CNN je podsetio da se i Venecija bori protiv preteranog turizma. Venecijanske gradske vlasti izglasale su zabranu novih lokala brze hrane 2017.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati