Ljubav

Direktno.rs

18. 11. 2021. 14:05 1

Zašto nas privlače loši momci? Stručnjaci znaju

Kao po scenariju iz romantičnih filmova, "devojka iz komšiluka" zaljubljuje se u opasnog momka koji joj je sušta suprotnost. I ma koliko unapred ova veza bila osuđena na potpunu propast, oni se zavole i žive srećno do kraja života. Ovako bi to izgledalo na filmu, u stvarnosti je malo drugačije. Neretko je svaku devojku makar jednom u životu privukao takozvani opasni muškarac. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da se svaka ponadala da će upravo ona biti ta koja će ga promeniti, smiriti i pripitomiti. Ako već želimo da ga suštinski promenimo, postavlja se pitanje: Zašto nas privlače žestoki momci? Jedna studija je pokazala da žene posebno ne mogu da odole muškarcima koji imaju mračne karakteristike ličnosti.

Izazov neuhvatljivog

Loši momci deluju nedostupno, neosvojivo. Upravo zato su izazov većini dama koje žele da se uhvate ukoštac sa tim i pokažu da će upravo one biti te koje će trijumfovati i osvojiti ga za sebe. Samim tim što im ljudi iz njihove okoline govore da nisu idealan par, te da nema šanse da im privuku pažnju, njihova želja da se dokažu kao zavodnice se povećava.

Strah od vezivanja

Strah koji imamo od vezivanja i plovidbe mirnom lukom vuče nas ka lošim momcima. Iako toga možda i nismo svesni, verujući da baš tog muškarca želimo kraj sebe, suština je potpuno drugačija. Psiholozi smatraju da devojke biraju takozvane loše momke jer već u startu znaju da će njihova veza biti kratkotrajna. Umesto da biramo posvećenije muškarce sa kojima možemo planirati stabilniju budućnost, upuštamo se u veze kojima unapred znamo kraj, a on je veoma izvestan.

Mačo-izgled privlači kao magnet

Istraživanja jednog američkog univerziteta pokazala su da žene uglavnom ne privlače nasmejani, srećni i muškarci simpatičnog izgleda. U ovom istraživanju, koje je prikazalo fotografije muškaraca sa različitim izrazima lica, žene su birale one ponosne, prkosne i sujetne.

Sindrom lepotice i zveri

Još od najranijeg detinjstva kroz crtane filmove, popularne serije i filmove možemo videti ustaljen šablon po kojem se fina devojka zaljubljuje u opasnog muškarca, svojom lepotom i dobrotom ga oplemeni i učini idealnim. Čak i u opštepopularnoj seriji "Seks i grad", glavna junakinja Keri gotovo ceo serijal juri neukrotivnog Zverku, koji joj na brojne načine pokazuje da njegov fokus interesovanja nije isti kao i njen. Ona, i pored brojnih problema i nebrojeno puta slomljenog srca, gaji nadu da će ga "ukrotiti". To joj na kraju i uspeva. Ipak, ovo je samo lepo skrojena serija, u stvarnosti ovakvi odnosi funkcionišu malo teže.

Skrojen po meri

Iako devojke koje privlače loši momci tvrde da ih je osvojio baš njihov buntovni karakter, šablon ponašanja kaže drugačije. Čak i ako osvoje baš tog nedostižnog, devojke se polako susreću sa negativnim crtama njegovog karaktera i pokušavaju da ga oblikuju prema sebi. Upravo te žestoke momke žele da pretvore u nežnog i romantičnog princa iz bajke. Zato se postavlja pitanje zbog čega težimo ka nečemu ako želimo potpunu suprotnost? Upravo potreba da svog partnera pravimo po svojoj meri odgovor je na ovo pitanje. Umesto da menjamo sebe, lakše je postaviti cilj da promenimo nekog drugog.

Osećaj zaštićenosti

Pripadnice nežnijeg pola i dan-danas tragaju za vitezom koji će ih zaštiti od svih neprilika. Tu na scenu stupaju loši momci. Za njih se veruje da će svojim stavom, autoritetom koji imaju u društvu uticati na to da se i one osećaju sigurnije uz njega.

Dobri momci su dosadni

Neke devojke veruju da su fini momci dosadni i da nisu uzbudljivi kao loši momci. Smatraju da će njihov život biti pun avantura i izazova, dok bi život sa takozvanim dobrim momkom bio monoton i dosadan.

Potcenjivanje svojih vrednosti

One dame koje biraju loše, pogrešne, neadekvatne muškarce podsvesno misle da nisu dovoljno dobre za nekog finog momka. Nekolicina tih koje pak shvate da zaslužuju muškarca koji će ih obožavati neće se više ni okrenuti za nekim ko će ih ignorisati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati