Ljubav

Direktno.rs

31. 10. 2021. 14:37 0

Pitanja za prvi dejt koja će prekinuti neprijatnu tišinu

''Na prvom dejtu se puno toga psihološki dešava. Morate se nositi s više slojeva misli u svom umu'', kaže psihološkinja Kristi Kederian. Zato je važno da mozak bude opušten i spontan, i nemojte ništa forsirati.

Kada duže vreme niste aktivno u kontaktu s ljudima licem u lice, može biti teško prisetiti se kako tačno voditi smislene razgovore. Ako razmišljate da ponovo krenete da izlazite s drugim ljudima – samo napred. Ako se pitate nešto poput: "Šta da kažem?", "Šta da pitam?" ili "O kojim temama ne bi trebalo pričati?" nastavite da čitate i otkrijte šta učiniti kada prvi sastanak postane neprijatan i kako odrediti treba li otići na drugi dejt.

Prvi sastanci su sami po sebi neprijatni

Zašto su uopšte prvi sastanci tako neprijatni? Kristi Kederian, psihološkinja, bračna i porodična terapeutkinja, kaže da to ima veze sa širokim rasponom misli koje nam se motaju po glavi.

"Na prvom dejtu se puno toga psihološki događa. Morate se nositi s više slojeva misli u svom umu" – tvrdi. Prvi sloj je pomirenje da ćete provesti vreme s nekim koga nikada ranije niste videli. Drugo, pokušavate proceniti kompatibilnost – tj. osećate li povezanost s tom osobom? I treći sloj je hemija. Slažete li se dobro? Uživate li razgovarati s njima? Tu ubacite i pandemiju i činjenicu da smo svi malo van prakse sa društvenim okruženjem.

O puno je stvari potrebno odjednom razmišljati, a postoje i posledice – naime, osećaj da je sve to prilično čudno i neprijatno.

"Ono šta se događa kada puno razmišljate je da niste prisutni u sadašnjem trenutku. To je ono što dovodi do te neprijatnosti" – kaže Kederian. Dobra je vest, međutim, da to možete izbeći uz malo pripreme.

"Kada ste s nekim licem u lice, važno je zadržati element bezbrižnosti, ali i pokušati otići malo dublje i naučiti više o njima kao osobi" – savetuje Kederian. Nemojte biti previše površni ili zadirati preduboko. Samo sledite smernice u nastavku.

"Koja uspomena iz detinjstva ti je ostala u sećanju?" ili "Kako bi opisao sebe kad si bio dete?"

"To su lagani pokretači razgovora koji mogu pomoći u nastajanju smešne priče, ali i otkriti pomalo o tome ko su oni te kakvo im je bilo vaspitanje", kaže Kederian.

"Koje je tvoje ‘"srećno mesto"?"

Ovo pitanje vam pomaže da saznate šta osobu zanima, koji je njihov hobi i šta ih ispunjava, dodaje.

"Reci mi o svom poslu. Kako si ušao u njega?"

"Ovo pitanje vam omogućuje da zaronite u profesionalne strasti osobe s druge strane stola", kaže Rori Sasun, stručnjak za veze koja radi na aplikaciji za upoznavanje UnFlitered.

"Rad je veliki deo svakodnevnog života osobe. Razgovor o njihovoj karijeri vam može pružiti uvid u to jesu li analitičniji ili kreativniji. Osim toga, ako razgovor "padne", uvek možete pričati o poslu" – kaže Sasun.

"Šta je za tebe tipičan vikend?"

‘Ovaj odgovor može ići u bilo kojem smeru, ali uopšteno, verovatno će vam pružiti prostor za razgovor o hobijima i interesima, uz to što će vam pružiti sliku o njihovom idealnom vikendu’, kaže Sasun. Ako otkrijete da uživate u sličnim aktivnostima, to vam može pružiti i ideje za sastanke u budućnosti.

"Opiši svoju ličnost s ukusom sladoleda"

‘Biti kreativan i šaljiv poenta je ovog pokretača razgovora, ali vam to takođe omogućuje da otkrijete više o osobi. To je zapravo sjajan uvod za dublji razgovor’, savetuje Sasun. Nemojte se iznenaditi ako ovo pitanje izazove i smeh.

"Imamo 24 sata za planiranje putovanja. Kako ćeš se spakovati?"

Ovo je sjajno pitanje koje može pomoći u utvrđivanju kompatibilnosti. Na primer, voli li osoba više biti na otvorenom ili u gradskom okruženju? Je li im draži dinamični tempo za razgledanje ili više vole da se rashlađuju na plaži? Pitanje o putovanju takođe otvara vrata za više razgovora – možda vam se svidi njihovo omiljeno mesto za odmor ili ste ga oduvek želeli posetiti, što vam omogućava nastavak dijaloga.

"Koja je tvoja karaoke pesma i zašto?"

Ovo je još jedno pitanje koje može otkriti mnogo o nečijoj ličnosti, a da ne idete previše duboko.

"Zajednička ljubav prema muzici odličan je način da se razgovor podstakne i uspostavi kompatibilnost’ – kaže Kejt MekLinn, stručnjak za sastanke koja radi za kompaniju Plenty of Fish. Karaoke uranja u nostalgiju i pruža vam priliku za razmenu zabavnih uspomena, a čak mogu otvoriti vrata drugim razgovorima vezanim uz muziku, poput: ‘Koji je tvoj omiljeni bend?’ ili ‘Ko je najbolji muzički umetnik svakog perioda?".

Izbegavajte ići previše duboko

"Izbegavajte previše ozbiljne teme na prvom dejtu", kaže Kederian. To uključuje teme poput prošlih veza, žele li imati decu i šta žele od života.

"Pokušajte zadržati fokus na tome ima li hemije među vama. Ovo je pravi trenutak da proverite imate li tu povezanost" – dodaje (spremite ta intimna i smislena pitanja za kasnije, ako stupite u vezu).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati