Ljubav

Direktno.rs

16. 09. 2021. 22:07 0

Dramatični ili tihi: Šta stil svađanja govori o vašoj vezi?

Tokom zajedničkih godina parovi razviju vlastiti stil svađanja koji otkriva puno o dinamici njihovog odnosa. Parove koji viču i bacaju stvari bračni terapeuti nazivaju kraljevima drame. Pozitivna strana takve svađe jeste što izbacite svu ljutnju, ali mana je što u takvoj eksploziji osećanja mogu na videlo da izađu stvari koje niste hteli da kažete.

Zato pre nego što "krv proključa" treba da zamolite partnera da sednete na trenutak. Promena lokacije skrenuće pažnju s ljutnje i otvoriti priliku da o svemu dobro razmislite.

Dramatični duo

Kad dođe vreme za svađu, "Ma nemoj?!" bi trebao biti vaš bojni poklič. Nema sumnje da u ovoj vezi ima puno strasti, ali postoji i tako puno drame. Kad se stvari zakuvaju nitko nije siguran.

Dobra vest je da redovno iz sebe izbacujete ljutnju, stres i druga negativna osećanja. Loša vest je da su stvari toliko eksplozivne da se možda nikada nećete zaista pozabaviti pravim problemima.

Mi se ne svađamo

Ovakvom izjavom samo pokazujete da odbacujete vlastite potrebe zbog partnera. Povremeno je dobro preispitati sebe i zapitati se da li se slažete sa svime što ste odlučili kao par.

Ako se nikad ne svađate, time samo potvrđujete da nemate izgrađeni vlastiti identitet već sebe poistovećujete s vezom, tvrde bračni terapeuti.

Analitičari

Ovaj par pomno analizira i najmanju sitnicu zbog toga se često umesto na pozitivne strane fokusira isključivo na negativne. Zbog toga teško nalaze rešenje za svoje probleme koji umesto da nestanu samo se povećavaju.

Takav pristup često prati osuđivanje, stoga je bolje prvo pitati partnera šta je svojim činom mislio umesto da isto pretpostavljate. To rađa dijalog i otklanja sumnju koja može da izrodi novu svađu.

Ona kaže - on beži

Dragi, moramo da razgovaramo - reči su na koje muškarci najčešće beže glavom bez obzira. Ako se par stalno suočava s takvim pristupom, vreme je za ozbiljne promene.

Partner koji probleme gura pod tepih samo pokazuje da nije spreman da poradi na odnosu i potruditi se za svoju bolju polovinu. Zato je bolje da mu pristupite tako da mu pokažete kako ga nizašta ne krivite već želite zajedničkim snagama da pronađete rešenje. Postavite se kao da ste ravnopravni.

Tihi, ali ubistveni

Ovaj par se nikad ne svađa, već tišinom pokazuju da nešto smeta. Te tenzije osećaju svi oko njih zbog čega im je neprijatno u njihovom društvu.

Najčešće je pokazatelj da je par jednostavno odustao od svega odnosno da nema više energije za svađu, tvrde bračni terapeuti. Najbolje je prekinuti ćutanje i pokušati pronaći novi način komunikacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati