Ljubav

Direktno.rs

14. 09. 2021. 12:07 1

Ako je vaš partner "mamin sin": Ima li rešenja?

Veza ili brak s "maminim sinom" ne mora nužno da bude loša stvar. Zdrav i blizak odnos s majkom muškarca čini stabilnijim, nežnijim, pouzdanijim i boljim partnerom. Ali šta ako majka često prelazi granicu i na svojoj koži osećate njen uticaj?

Muškarac koji je blizak sa svojom majkom nije uvek "mamin sin" na negativan način - štaviše, istraživanja su pokazala da su muškarci koji imaju snažnu i zdravu vezu s majkom mentalno zdraviji, empatičniji i imaju bolje veze sa ženama nego oni koji to nisu.

Međutim, šta kad je taj odnos takav da su nezdravo vezani, ne mogu da funkcionišu jedno bez drugog i upliću se jedno drugom u život, odlučujući o stvarima koje ih se ne tiču? U takvim situacijama mogu biti ugroženi njegova nezavisnost i svi odnosi koje muškarac gradi, naročito u ljubavi. Zato je važno prepoznati dobrog i lošeg "maminog sina".

Ko je "mamin sin"?

Ova sintagma obično se koristi da se opiše muškarac koji ima nezdravu vezanost i zavisnost od svoje majke i kao odrasla osoba. Prvi put je kao termin upotrebljena još početkom 20. veka, a vuče korene iz ranih istraživanja teoretičara i stručnjaka za dečiji razvoj kao što su Sigmund Frojd i Bendžamin Spok. Psiholozi su ubrzo po razvoju psihlogije počeli da istražuju na koji način su toplina i hladnoća majke povezani sa psihološkim problemima dece, posebno dečaka, a danas je poznato koliko je ova veza važna.

Kako prepoznati "maminog sina"?

Neki od znakova da je veza između majke i sina nezdrava jesu konsultacija s mamom svaki put kad treba da se donese neka odluka, majčini nerealni zahtevi, finansijska zavisnost...

Sačuvajte vaš prostor

Ukoliko je vaš partner "mamin sin", ideja da ona živi s vama verovatno nije najbolja - najverovatnije će njihov odnos uvek biti primaran, a izgubićete svaku bitku. Ključno je da imate svoj prostor i da se ne nađete u situaciji da se u vaše razmirice, koje su normalan deo svakog braka, meša treća osoba kao da je ravnopravan član veze ili da posle svađe sedite sami u sobi dok vas partner s nekim komentariše i analizira nekoliko metara dalje.

Izbegavajte sukobe

Nije vaše da kažete majci svog dečka ili supruga da gleda svoja posla i ne meša se u to gde će on da stavi novu fotelju, gde ćete na letovanje, da li da prihvati novi posao... Kakva god da je situacija, u pitanju je majka vašeg partnera i neko s kim treba da imate odnos pun uvažavanja, a za sve što opterećuje vaš odnos ili smatrate da komplikuje život vašem izabraniku treba da se izbori sam. Nikad se ne raspravljajte dok ste ljuti, budite taktični i ne zaboravljajte poštovanje. Isto tako, izbegavajte i sukobe s partnerom, već argumentovano objasnite šta vam smeta.

Stojte čvrsto uz svoje odluke

Jedna je stvar da vaša svekrva donosi odluke o životu vašeg partnera, ali nedopustivo je da odlučuje o vama kao o paru ili o vama kao ženi. Ukoliko muškarac ne želi ili nije u stanju da učini njihov odnos zdravijim i bude manje zavisan, pa majka odlučuje koju će košulju obući, šta će jesti, koji će poslovni potez napraviti - to je, uprkos vašoj vezi, i dalje njegova stvar i njegov život.

Problem nastaje kada on omogući da ona odluči šta ćete raditi vi kao par ili, još gore, kada se vama meša u način odevanja i životne odluke. Zato je bitno pokazati stav i čvrstinu i ne odustajati od sopstvenih planova i želja, ali na taktičan i nimalo drzak način.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]

Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati