Ljubav

Direktno.rs

01. 02. 2021. 22:00 3

20 stvari koje pre ulaska u brak treba "raspraviti"

Stopa razvoda u zapadnim kulturama pokazuje da se ljudi relativno lako odlučuju na taj korak, verovatno najviše zbog razlika u shvatanju uloga u braku, pogrešnih očekivanja i nedovoljnog poznavanja stavova partnera.

Brak je odnos koji bi trebalo da traje celog života i u njega ne treba ulaziti olako, a a jedna žena je napravila popis predbračnih pitanja koja treba proći pre nego što se izgovori sudbonosno "da".

Ona je to podelila na društvenim mrežama, a evo koja su to pitanja:

1. Ima li neko dug? Važno je znati finansijsku situaciju partnera u potpunosti.

2. Jesmo li spremni i voljni u potpunosti da se obavežemo jedno prema drugom ili je odluka o braku samo iskaz trenutnih osećanja? Nisam siguran i ne znam su odgovori koji govore sami za sebe.

3. Kada/koliko dece ko želi, šta misli o usvajanju, ima li neko problema s neplodnošću za koje zna, moguće nasledne bolesti? Poznavanje ovog stava partnera i kompromis je jedna od ključnih stavki braka.

4. Postoje li polne bolesti? Obavite testiranja.

5. Koji su planovi za sledećih 5 do 10 godina u pogledu karijere/obrazovanja? Takva, kao i pitanja o mogućnostima selidbe zbog posla, spremnosti na ustupke i slično daju uvid u sličnost stavova i omogućuju bolje poznavanje.

6. Jesi li religiozan/a? Pitanja o važnosti religije, ateizmu, odgoju dece u veri otkrivaju neka ključna verovanja i stavove u životu i vrlo su važni.

7. Imaš li problema sa savladavanjem besa? Da li je jedan od partnera sklon nervozi, agresiji, neučinkovitim metodama rešavanja negativnih osećanja, postoje li neke traume, terapije i slično? Ovakve stvari mogu biti ogromni udarci za partnerstvo.

8. Energija - imate li slične nivoe ili različite, može li to da izazove probleme, koje kompromise možete da očekujete?9. Garderoba i troškovi - koliko često kupujete, koliko vam je to važno itd... Ovakve male stvari čine se nevažnim, ali sve može doći na naplatu u velikim razlikama u stavovima.

10. Seksualna kompatibilnost - koliko često vam je potreban seks. Ako ste u vezi kraće, koja su vaša ranija iskustva vezana za vaš libido? Kako na vas utiče nedostatak seksa? Budite sigurni da su vam očekivanja i želje približne, jer stručnjaci intimni život i zadovoljstvo njime navode jednim od kamena temeljaca braka.

11. Stav o financijama: Kako će se deliti, postoje li neka rodna očekivanja i uloge, ima li neko očekivanje brige o roditeljima u starijoj životnoj dobi?

12. Razlika u dobi: Ako postoji, u kom smislu može uticati na odnos? Jeste li otvoreni na različitost koja dolazi s tim u pogledu potreba i želja?

13. Koje su granice što se tiče osoba suprotnog spola? Šta smatrate dozvoljenim, a šta ne - od rukovanja, zagrljaja, poljubaca...

14. Društveni mediji - koliko ih često koristite, koliko su vam važni, da li stavljate privatne detalje, koja ponašanja na njima su vam u redu, a koja nisu. Iako zvuči banalno, stvarno postoje razvodi zbog ovog problema i sve su češći.

15. Štednja - koliko zajedno zarađujete, koliko bi mogli ili planirate da štedite i za šta? Kakav život/nekretnine možete sebi priuštiti? Razmišljate li o kreditu?

16. Šta je prevara? Različite definicije i granice tolerancije mogu izazvati velike probleme.

17. Fizičko i verbalno zlostavljanje: smetaju li vam psovke, uvrede u žaru svađe, jeste li skloni da bacate stvari, jeste li nekoga nekada udarili, da li biste udarili dete ako je neposlušno?

18. Koje ste obrasce naučili od svojih roditelja? Dobri i loši primeri mogu nas obeležiti, premda se mogu menjati uz trud i vreme.

19. Stav o smrti i bolestima, želje o sahrani - zvuči morbidno ali ta tema je nešto što nas sve čeka.

20. Ko sam ja za tebe? Vidi li vaš potencijalni partner – ali vidi li stvarno - vašu ljudsku vrednost? Vidi li da ste puno više od toga kako se ponašate, šta govorite, da ste posebni bez obzira na vaše greške? Odgovor na ovo pitanje treba da prevaziđe osećanja treba da pokaže ima li potencijalni partner snage da izdrži s vama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati