Ljubav

22. 09. 2020. 15:47 0

Postoji nekoliko nivoa seksualnih odnosa: Da li ste ih sve isprobali?

Da li vam je ovaj naslov privukao pažnju? Ne, ovo nije “click-bait”. Zaista se radi o različitim vrstama seksualnih odnosa koji se dešavaju na različitim nivoima.

Reč je o razlikama između "neobaveznog seksa", "bračnog seksa" i "vođenja ljubavi". Otkrili smo da zabuna oko tih razlika igra ulogu u mnogim nesuglasicama koje ljudi doživljavaju u svojim seksualno-romantičnim vezama, bez obzira koliko imaju godina ili u kojoj vrsti veze se nalaze.

Prvo, malo pojašnjenja o tome šta podrazumevamo pod gore pomenutim terminima. "Neobavezi seks" se odnosi se na čisto fizički susret. "Bračni seks" je vrsta seksualnog života koji većina parova, gde su partneri posvećeni jedni drugima, ima tendenciju da praktikuje - venčani ili ne, strejt ili homoseksualni. A "vođenje ljubavi" je potpuno različita vrsta iskustva koja nadilazi druge dve.

Drugim rečima, ove tri vrste seksualnih odnosa se dešavaju na različitim nivoima integracije između vašeg fizičkog i "životinjskog" bića i vaših relativnih i duhovnih bića. Vrsta seksualnog života koji imate - i sukobi unutar njega - ugrađeni su u ukupni odnos koji ste prihvatili iz veze s partnerom i kako ga "praktikujete" sa svojim partnerom. Ono što je bitno - većina veza ograničava sposobnost za "vođenje ljubavi".

Neobavezni seks

U "neobaveznom seksu", vi i vaš partner koristite telo jedno drugog za sopstveno zadovoljstvo. To može biti izuzetno intenzivno i uzbudljivo, posebno kada osećate požudu prema novom partneru. Postoji potreba za ovom vrstom seksa, ali to je i najprimitivniji, najmanje razvijen oblik seksa. Odražava čisto životinjski aspekt ljudskog bića - naše fiziološke potrebe i impulse. Delimo ih sa drugim životinjskim vrstama. Sa ljudskog stanovišta, međutim, to je uglavnom jedna praznina bez odnosa izvan fizičke veze. Forma igre u kojoj se koriste vaša tela. Do "neobaveznog seksa" možete najčešće doći upoznavanjem osoba preko specijalizovanih onlajn sajtova namenjenih u tu svrhu.

Osim vaših dubljih emocionalnih problema sa kojima se ne suočavate, još jedna prepreka za stvaranje veze je ta što ste seks pretvorili u sport kojim dominira tehnika. Videli ste sebe kao velikog ljubavnika/ljubavnicu i zgodni i šarmantni, kao što verovatno jeste, uspeli ste da pronađete žene/muškarce željne učešća u "utakmici".  Vaše očigledno vladanje seksualnim tehnikama postalo je samo sebi svrha i u potpunosti je rastavljeno od ljudske povezanosti, tj. povezanosti izvan čistog seksa.

Bračni seks

S obzirom na to da ženama treba prosečno 14 minuta seksualne stimulacije da bi postigle orgazam, to može stvoriti problem muškarcu u smislu da pomisli da jednostavno nije dobar ljubavnik.

Bračni parovi, posebno oni koji su dugo zajedno, stvorili su u ono što psiholozi nazivaju "funkcionalna veza". Oni više nemaju puno seksa, a kada ga imaju, prilično je nenadahnut. Ipak oni ostaju predani jedno drugome i žele da poboljšaju svoj seksualni život.

"Bračni seks" predstavlja viši nivo od "neobaveznog seksa", jer uključuje određeni stepen emocionalne povezanosti i intimnosti. Barem je tako na početku veze. Ali ono što se obično dešava je sledeće: seksualni život se zaplete u sukobe i nesuglasice koji su se akumulirali tokom godina. Sve se to onda unese u spavaću sobu. Štaviše, bračni par se spušta u prizemnu borbu za moć, borbu za posedovanje i moć nad partnerom tako tipičnu za funkcionalni odnos. Sve to obično dovodi do smanjenja seksualne povezanosti tokom vremena.

Na primer, žene često ne razgovaraju otvoreno sa muževima o tome šta žele, u seksualnom smislu. Oni nose na leđima sram zbog otkrivanja svojih seksualnih želja, srama nastalog usled njihovog odnosa sa majkama (uobičajena stvar u mnogim kulturama, čak i u zapadnoj). Ta sramota se sjedinila s još uvek postojećim stavu u većini kultura da se žena koja se seksualno izražava smatra droljom/kurvom.

Ponekad bračni seks uključuje "neobavezni seks" - možda na odmoru ili uz pomoć uzimanja preparata/supstanci, legalnih ili ilegalnih. A, sa neobaveznim seksom deli stvaranje napetosti, praćeno oslobađanjem iste i uglavnom usredsređeno na intimne delove tela. Ipak, bračni seks ima kontinuum, jer pored seksa uključuje i određeni nivo emocionalne veze. Parovi koji imaju "bračni seks" vole nešto jedno kod drugog - ili je to bar bilo nekad, kada su se prvi put sreli.

Ta povezanost je i dobra i loša stvar. Dobar deo je taj što je njihov odnos razvijeniji na ljudskoj osnovi od drugih odnosa i ima mogućnost da se razvija ka "vođenju ljubavi". Loš deo je što sva osećanja, sukobi, skrivanje i manipulacije mogu ulaziti u vaš seksualni život poput sve jačeg virusa. Na primer, uskraćivanje seksa kao kazne ili njegovo korišćenje kao poluga za manipulisanje partnerom.

Vođenje ljubavi

Većini ljudi, normalan tok razvoja veze osakaćuje sposobnost prelaska izvan "bračnog seksa". Ali, integrisanje specifičnih seksualnih praksi može povećati energiju, povezanost i uzbuđenje između partnera na svim nivoima njihove veze. To je put ka najrazvijenijem, integrisanom odnosu um-telo-duh, a to je "vođenje ljubavi".

Vaša seksualna veza se uzdiže na taj viši nivo tek kada energiju koja dolazi iz otvorene komunikacije pridružite energiji jednakosti (energiji "bez ega") u vašem svakodnevnom ponašanju sa partnerom. Ova integracija fokusira vas i vašeg partnera na zajedničko putovanje kroz život. A, fizički deo vođenja ljubavi ima za cilj izgradnju, povećanje i razmenu seksualne energije između vašeg tela i tela vašeg partnera.

Orgazam više nije krajnje stanje prema kojem treba težiti. U stvari, "vođenje ljubavi" čak i ne mora da uključuje i intimni odnos. Parovi koji nisu u mogućnosti ili nemaju intimni seks i dalje mogu da evoluiraju prema povišenom stanju vođenja ljubavi na liniji umno-telesno-duhovno. Postoji, u ovom smislu, dosta seksualnih tehnika koje dele zajedničko jezgro meditativnih vežbi, vežbi disanja i fizičkih pokreta sa svojim partnerom, u kombinaciji sa produženom predigrom. Oni vam pomažu da se oslobodite svojih ego potreba - da vam bude pruženo zadovoljstvo ili da vaš partner bude zadovoljen.

Ipak, kvalitet i nivo uzbuđenja i zadovoljstva koje vi i vaš partner seksualno doživljavate zavisi od mere u kojoj gradite vezu i uzbuđenje u ostalim delovima vaše veze. Odnosno, kada se međusobno tretirate kao jednaka ljudska bića i kada ste transparentni u iskazivanju svog unutrašnjeg života i osećanja, automatski osećate više uzbuđenja jedni prema drugima.

Težnja "vođenju ljubavi" održava vašu vezu živom i rastućom. Parovi koji grade takav odnos osećaju trajnu povezanost i postojanu strast. Njihova veza postaje otporna na sve promene i izazove sa kojima se suočavaju na životnom putu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna

Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]

Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati