Ljubav

03. 10. 2022. 21:53 0

Flertuje ili je ljubazna? Muškarci to LOŠE TUMAČE

Zavođenje je jedna od ključnih komponenti ljudske seksualnosti, ali ne zaboravite da se zavođenje uči

Izraz lica kada devojka ugleda muškarca neverbalno prenosi njeno romantično ili seksualno interesovanje, tvrdi Omri Gilat, psiholog sa Univerziteta u Kanzasu.

Ali, mali broj muškaraca je u stanju da razlikuje "male signale“ od uobičajene ljubaznosti. Sve i da imaju bogato iskustvo u muško-ženskim odnosima ili da su apsolutno "operisani“ od toga da prepoznaju "govor tela“, muškarci teško mogu da identifikuju kada žena koketira sa njima, a kada nije zainteresovana za njih kao za potencijalne partnere.

Osmeh nije uvek sastavni deo igre zavođenja, otkriva psiholog.

- Kada spazi muškarca koji joj se dopada, lice žene poprima specifičnu morfologiju, ali, nažalost, retko koji muškarac to može da "pročita“ – kaže Gilat.

U studiji, istraživači su tražili od žena da spontano reaguju kada vide muškarca koji im se dopada, odnosno da odglume da im se neko dopada koristeći se oprobanim "ženskim oružjem“ – zavodljivim pogledom i mističnim osmehom.

U istraživanju su učestvovale profesionalne glumice i volonterke koje nemaju nikakvog glumačkog iskustva.

Neke od njih su bile ubedljivije u flertovanju, neki muškarci su bolje "čitali“ šta im žene neverbalno poručuju, ali je ipak najveći deo njih tumačio osmeh i pogled kao flert. I, pali su na ispitu!

Koji signali nedvosmisleno govore da se dopadate devojci? Onda kada devojka okrene glavu na jednu stranu i blago je pogne, blaženo se smeška i gleda vas pravo u oči, tvrde istraživači.

Ko je "bolji materijal“ za flert?

Stručnjaci sa Univerziteta u Nikoziji anketirali su više od 800 dobrovoljaca i otkrili da su i muškarci i žene spremniji da flertuju sa nekim ko atraktivno izgleda i ko je vešt u igri zavođenja. Samouverenost se takođe našla na listi poželjnih osobina kod oba pola.

Dobar kontakt očima i privlačan miris čine flertovanje efikasnijim, pogotovo kod žena, utvrdili su istraživači.

Takođe, žene su veliku prednost dale muškarcima koji se prema njima nežno ophode.

S druge strane, muškarci su uvek bili spremni da „startuju“ devojku koja po njihovim merilima atraktivno izgleda, smatrajući da je upravo provokativna spoljašnjost "pozivnica“ za flert.

Stariji učesnici istraživanja – i muškarci i žene - bolje su reagovali na lepe manire, smatrajući ih privlačnijim od atraktivnog fizičkog izgleda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati