Ljubav

15. 06. 2022. 20:50 2

Posle crkvenog razvoda OPET može brak pred Bogom?

Ukoliko ste pred Bogom izgovorili sudbonosno "da", pa želite da okončate brak, ovo je sve što treba da znate o crkvenom razvodu. I koliko puta, uopšte, može da se venčava u crvki?

Crkva ne priznaje reč razvod, već "poništaj bračne zajednice“. Da biste i u crkvi stavili tačku na brak neophodno je da se pre toga građanski razvedete.

Sa papirom iz suda koji potvrđuje da ste razvedeni i na kojem piše razlog vašeg razvoda, odlazite u crkvu i tražite poništenje braka. Tada će sveštenici pokušati da vas pomire, a ukoliko ne uspeju u tome, kreću u proceduru razrešenja. Poništenje braka predlaže se Crkvenom sudu, a postupak vodi crkveni sudski tužilac.

Ono što razlikuje ovaj razvod od građanskog jeste to što se ovde traži „krivac“. Novi crkveni brak je moguć, ali će pre moći da ga realizuje onaj partner koji, prema crkvenim propisima, nije krivac za razvod.

Bračni drug, kojem je sveštenik odredio da je kriv za poništenje braka, sledi takozvana epitimija, odnosno kazna koja će odrediti koliko vremena neće smeti da se venčava u crkvi.

Ukoliko se na Crkvenom sudu odluči da su oba partnera jednako kriva za poništenje bračne zajednice, oboje će biti kažnjeni. U zavisnosti od stepena "krivice“ zavisi i vreme koje će morati da prođe pre nego što se partneri odluče da drugi brak krunišu u crkvi.

Crkveni sud ne priznaje sporazumni razvod, a bračna pravila SPC nalažu da se ispita jedan od razloga za poništenje braka zasnovanog pred sveštenikom: preljuba, napuštanje bračne zajednice, nasilništvo, namerni abortus, otpadništvo od pravoslavne vere, moralna pokvarenost jednog supružnika…

Ceo ovaj proces traje oko mesec i po dana.

Svaki deseti brak sklopljen u crkvi, bude i prekinut. A broj onih koji dobiju potvrdu od crkve o razvodu, razlikuje se od eparhije do eparhije, ali je sve češća pojava.

Oni koji se razvedu na ovaj način, mogu da stanu pred oltar još tri puta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati