Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Ljubav i seks

10. 03. 2020. 19:10 0

Posle crkvenog razvoda OPET može brak pred Bogom?

Ukoliko ste pred Bogom izgovorili sudbonosno "da", pa želite da okončate brak, ovo je sve što treba da znate o crkvenom razvodu. I koliko puta, uopšte, može da se venčava u crvki?

Crkva ne priznaje reč razvod, već "poništaj bračne zajednice“. Da biste i u crkvi stavili tačku na brak neophodno je da se pre toga građanski razvedete.

Sa papirom iz suda koji potvrđuje da ste razvedeni i na kojem piše razlog vašeg razvoda, odlazite u crkvu i tražite poništenje braka. Tada će sveštenici pokušati da vas pomire, a ukoliko ne uspeju u tome, kreću u proceduru razrešenja. Poništenje braka predlaže se Crkvenom sudu, a postupak vodi crkveni sudski tužilac.

Ono što razlikuje ovaj razvod od građanskog jeste to što se ovde traži „krivac“. Novi crkveni brak je moguć, ali će pre moći da ga realizuje onaj partner koji, prema crkvenim propisima, nije krivac za razvod.

Bračni drug, kojem je sveštenik odredio da je kriv za poništenje braka, sledi takozvana epitimija, odnosno kazna koja će odrediti koliko vremena neće smeti da se venčava u crkvi.

Ukoliko se na Crkvenom sudu odluči da su oba partnera jednako kriva za poništenje bračne zajednice, oboje će biti kažnjeni. U zavisnosti od stepena "krivice“ zavisi i vreme koje će morati da prođe pre nego što se partneri odluče da drugi brak krunišu u crkvi.

Crkveni sud ne priznaje sporazumni razvod, a bračna pravila SPC nalažu da se ispita jedan od razloga za poništenje braka zasnovanog pred sveštenikom: preljuba, napuštanje bračne zajednice, nasilništvo, namerni abortus, otpadništvo od pravoslavne vere, moralna pokvarenost jednog supružnika…

Ceo ovaj proces traje oko mesec i po dana.

Svaki deseti brak sklopljen u crkvi, bude i prekinut. A broj onih koji dobiju potvrdu od crkve o razvodu, razlikuje se od eparhije do eparhije, ali je sve češća pojava.

Oni koji se razvedu na ovaj način, mogu da stanu pred oltar još tri puta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Čas virusologije

Zoran Živković [02.04.2020.]

Video dana

Medved kao uzoran "građanin"

Anketa

Da li ste za ukidanje šetnje vaših kućnih ljubimaca od 20 do 21 čas?

Rezultati