Kuhinjica
30. 04. 2021. 10:11 0
Šest saveta za uspešno kuvanje uskršnjih jaja!
Lepo ofarbana i ukrašena uskršnja jaja poseban su i najvažniji detalj na našim trpezama ovih dana. Zato je veoma važno da među njima nema napuklih ili nekih sa neprijatnim mirisom. Mi smo istražili i isprobali nekoliko koraka za uspešno kuvanje uskršnjih jaja.
1. Ne čuvajte jaja za Uskrs u frižideru
Jaja za farbanje izvadite iz frižidera barem sat vremena pre kuvanja. Ovo će znatno smanjiti mogućnost pucanja tokom barenja. Ipak, ne bi trebalo da ostavljajte jaja dugo van frižidera kako se ne bi pokvarila.
2. Neka jaja u šerpi za kuvanje imaju dovoljno prostora
Pre nego što počnete sa kuvanjem jaja, vodite računa o tome da ona imaju dovoljno prostora u posudi koju ste izabrali za kuvanje. Ona nikako ne bi trebalo da se sudaraju. Ukoliko želite da uštedite vreme, možete istovremeno da kuvate jaja u nekoliko posuda.
3. Dodajte malo soli ili sirćeta u vodu za kuvanje
Jedna velika kašika soli ili sirćeta utiče na brže zgrušnjavanje proteina u belancetu jajeta. Vodite računa, jaja za farbanje treba da izvadite iz frižidera barem sat vremena pre kuvanja.4. Pazite da ne prekuvate jaja
Kada voda sa jajima prokuva, postepeno smanjujte temperaturu na plotni, a zatim je potpuno isključite i poklopite šerpu. Ostavite jaja da se kuvaju još desetak minuta u već toploj vodi.
5. Odhladite kuvana jaja
Kako biste zaustavili proces kuvanja, uz pomoć rupičaste kašike prenesite jaja u posudu koju ste napunili hladnom vodom, ili iscedite vruću iz posude za kuvanje i zamenite je hladnom. Možete dodati i nekoliko kockica leda.
6. Vratite ohlađena jaja u frižider
Sve dok se potpuno ne ohlade, preporučljivo je da jaja budu u frižideru. Tako će se belance bolje zgusnuti, pa će biti lakše i da se jaja oljušte.
Komentari 0
ostavi komentar