Kuhinjica

Direktno.rs

28. 04. 2021. 10:34 2

IZBELITE jaja za savršeno uskršnje farbanje (VIDEO)

Farbanje jaja za Uskrs jedna je od naljepših tradicija koja potiče još iz paganskih vremena. Jaja su simbol proleća i ponovnog rođenja koje dolazi posle dugih zimskih meseci. Sve što vam treba su dva sastojka koja već imate u kuhinji i potpuno su prirodna.

Farbanje jaja jednako je zabavno i deci i odraslima – dok ih neki farbaju kupovnim bojama, drugi više vole prirodne načine bojenja raznim biljkama i povrćem. Međutim, jedno je sigurno – svaka boja, bilo veštačka ili prirodna, najlepše će izgledati na jajima s belom ljuskom.

Kako izbeliti jaja?

Iako u prodavnicama možemo naći bela jaja, njihova kora nije toliko čvrsta kao kod smeđih jaja, pa i nisu najpraktičnija za farbanje.

Šta vam onda preostaje? Izbelite smeđa jaja, ali, naravno, ne hidrogenom i sličnim veštačkim sredstvima. Srećom, u vašim kuhinjama se već nalazi sastojak koji vam treba – alkoholno sirće. Osim što je dobro za čišćenje raznih površina ili osvežavanje frižidera, efikasno izbeljuje ljusku jajeta.Postupak izbeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako ih kuvate više, povećajte količinu.

Prelijte jaja sirćetom i vodom da budu potpuno potopljena i stavite ih na jaku vatru. Kako se tečnost bude zagrejavala, počeće da se pene. Kad voda proključa, smanjite vatru i uklonite svu penu kašikom. Kuvajte jaja deset minuta, ocedite ih i isperite hladnom vodom.

Naknadno ih prebrišite sunđerom ili krpom kako biste uklonili eventualne mrlje, ali budite pažljivi jer je ljuska tanja zbog kuhanja u sirćetu. I gotovo!

Farbanje jaja prirodnim bojama

Sada kada ste uspešno izbeleli jaja, sledi najzabavniji deo – farbanje. Najjednostavnije je farbati jaja kupovnim bojama, ali zdravija i puno lepša ideja jeste obojiti ih na prirodan način. Priroda je prepuna biljaka živih boja koje možemo iskoristiti u ovu svrhu.

Ne znate koja biljka daje koju boju? Pogledajte u nastavku:

zelena boja – spanać, kopriva, peršun
crvena boja – sok kompota od višanja
ružičasta boja – cvekla, sok od brusnice
braon/narančasta boja – ljuska luka
plava boja – crveno zelje, borovnice
žuta boja – maslačak, kurkuma
ljubičasta boja – crno vino

Želimo vam prijatno i zabavno farbanje!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati