Kuhinjica
20. 09. 2020. 12:33 0
Važi li pravilo "pet sekundi" kad hrana padne na pod?
Evo šta naučnici kažu o pravilu "pet sekundi" koje glasi da ako se hrana podigne za to vreme može da se jede, jer je bakterije još nisu napale.
Dakle da li je to tačno ili je posredi mit?
Nažalost, reč je o izmišljotini, a evo i zašto:
Entoni Hilton, matematičar koji je sproveo istraživanje na tu temu, kaže da, iako je mogućnost zaraze mala ako pojedete hranu koja je pala na pod, sigurnije je to izbegavati, iz više razloga.
Prvo, mokre i lepljive namirnice poput testenine i bombona na sebe odmah navlače bezbroj bakterija, koje naravno ne bi trebalo da unesete u organizam.
Drugi razlog koji je naveo jeste vrsta poda. Mnogi misle da tepisi kriju bakterije i prljavštinu te im je gadno da pojedu hranu sa njih, ali to zapravo nije tačno.
- Laminat i pločice su mnogo gora površina, sa više bakterija - objasnio je Hilton za "Dejli Mejl".
Naučnici upozoravaju da nije pod jedina površina koje treba da se plašimo. Sve kuhinjske površine su prepune bakterija i potrebno ih je redovno čistiti, ali naš najveći "neprijatelj" jesu upravo naše ruke koje bi uvek trebalo da operemo pre konzumiranja hrane.
Komentari 0
ostavi komentar