Kuhinjica

Direktno.rs

12. 08. 2020. 20:20 0

Voda sa limunom za zdravo telo!

Voda s limunom puno je zdravija opcija od ostalih aromatiziranih pića, poput sokova ili dijetalnih gaziranih napitaka. Osim toga, dodavanjem limuna u vodu dodaćete i nekoliko vitamina i hranjivih sastojaka.

Evo što bi trebalo da znate o zdravstvenim prednostima uživanja u vodi s limunom, ali i koliko često bi trebalo da pijete.

Regulacija gvožđa

Sok od jednog limuna sadrži oko 30 miligrama vitamina C, što je 33 odsto od preporučene dnevne doze za muškarce i 40 posto od preporučene dnevne doze za žene, prema "Office of Dietary Supplements". 

Pomaže vašem telu da ozdravi: Našem telu treba vitamin C da bi stvorilo kolagen, vitalni protein koji čini deo vezivnog tkiva, koji nam je potreban za zarastanje rana.

Ojačava vaš imunitet: Vitamin C može da vam pomogne pri smanjivanju jačine simptoma prehlade i da se bori protiv virusa i bakterija koje uzrokuju bolest.

Poboljšava apsorpciju gvožđa: Gvožđe je neophodno kako bi ćelije u vašem telu živele i rasle. Stručnjaci često preporučuju vodu s limunom uz obroke kako bi ona podstakla apsorpciju gvožđa, posebno za sportiste i pojedince koji imaju anemiju.

Kamen u bubregu

Može vam pomoći u gubitku kilograma: Ako pijete vodu s limunom umesto slatkih napitaka, to vam može pomoći da ograničite unos kalorija i potencijalno vam pomoći u mršavljenju. 

Može vam pomoći u sprečavanju razvoja kamena u bubregu: Citrat podržava ovaj mehanizam za prevenciju, vezivanjem na kalcijum u vašoj mokraći. Naime, Nacionalna fondacija za bubrege preporučuje mešanje soka limuna s vodom kao jedan od načina sprečavanja kamena u bubregu.

Osvežava dah

Limunska kiselina u vodi s limunom može ubiti i bakterije koje uzrokuju loš zadah. 

Međutim, previše limunske kiseline može pogoršati dah i podstaći poremećaj gastroezofagealnog refluksa (GERD). Naime, GERD može uzrokovati pojavu želudačne kiseline, što rezultira lošim zadahom.

Koliko se treba piti

Stručnjaci preporučuju korišćenje soka od dva do tri limuna tokom dana, odnosno, ispijanje jedne ili dve čaše vode s limunom uz obroke i jedne čaše između obroka. 

Ali nemojte nužno dodavati limun svakoj čaši vode koju pijete.

Limunov sok vrlo je kiseo, pa ako popijete previše vode s limunom, može doći do negativnih nuspojava. Na primer, limunska kiselina može erodirati zubnu gleđ i oštetiti zube, kako upozorava "American Dental Association". Zato stručnjaci savetuju da pijete vodu s limunom kroz slamku - tako će ona imati manje dodira s vašim zubima.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati