Kuhinjica

Direktno.rs

04. 07. 2020. 14:53 0

Da li je krompir zdraviji sa korom ili bez?

Krompir sadrži osam važnih hranljivih sastojaka. Osim što je bogat vlaknima i proteinima, bogat je i kalijumom, vitaminima E i C, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom, ističu nutricionisti.

Česta je zabluda da se svi hranljvi sastojci nalaze u oguljenoj kori krompira. Međutim ovaj mit ipak nije istinit, tvrdi nutricionistkinja Konstanc Braun Rigs i dodaje da više od polovine hranljivih sastojaka ima u samom krompiru.

Jedini važan sastojak koji će biti izostavljen ako ogulimo krompir su vlakna.

- Beli krompir srednje veličine ima oko dva grama, a oguljen jedan gram vlakana. Iako kora takođe sadrži vitamin C i kalijum, kada ga oljuštimo gubi se zanemariva količina ovih sastojaka. Naime, krompir srednje veličine, sadrži oko 629 miligrama kalijuma i 27 miligrama vitamina C, a krompir bez ljuske ima oko 150 miligrama kalijuma i 4,5 grama vitamina C - kaže ona.Sadržaj dragocenih sastojaka svakako zavisi od sorte, ali ova hrana svakako zaslužuje malo više pažnje nego što dobija.

Većina ljudi ne misli da je krompir bogat kvalitetnim ugljienohidratima i mnogim važnim hranljivim sastojcima, kaže Konstanc.

Prema studiji objavljenoj u časopisu “The Academi of Nutrition and Dietetics”, krompir, u poređenju sa mnogim vrstama povrća, ima visok sadržaj važnih hranljivih materija poput kalijuma, vlakana, proteina, vitamina E i C, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Ali vratimo se na početak, da li je bolje jesti krompir sa ljuskom ili bez? Očišćen krompir je zdrav kao i onaj koji nije, tvrdi Braun, dodajući da je mnogo važnije kako ga pripremite. Kao i kod većine namirnica, način pripreme uveliko utiču na očuvanje dragocenih sastojaka.

Nutricionista savetuje da krompir pečete u rerni ili na roštilju i da ga kuvate.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati