Korona

[ Izvor: Mediji ]

02. 03. 2022. 14:39 1

Naučnici o kovid dijabetesu: Nova saznanja

Prema novim podacima, dijabetes koji razviju pacijenti sa teškim oblikom bolesti kovid-19 tokom hospitalizacije mogao bi da bude samo privremen, a nivo šećera u njihovoj krvi mogla bi da se po ozdravljenju vrati u normalu.

Naučnici su sproveli istraživanje na 594 pacijenta koji su pokazivali znakove dijabetesa nakon što su hospitalizovani zbog kovida, od čega 78 ispitanika ranije nije imalo dijagnozu dijabetesa.

Kod mnogih pacijenata kojima je dijabetes dijagnostikovan tokom hospitalizacije uočeni su blaži problemi sa nivoom šećera u krvi, ali teži oblik kovida, u poređenju s pacijentima koji su ranije bolovali od dijabetesa.

Naučnici su u časopisu "Journal of Diabetes and Its Complications" objavili da se u 40 odsto pacijenata kojima je dijabetes dijagnostikovan tokom hospitalizacije, godinu dana kasnije nivo šećera u krvi spustila ispod granice za dijagnozu.

"Ovi rezultati ukazuju na to da bi novodijagnostikovani dijabetes mogao da bude prolazno stanje povezano sa akutnim stresom prouzrokovanim zarazom koronavirusom", izjavila je dr Sara Kromer iz opšte bolnice Masačusets u Bostonu.

"Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da pojava manjka insulina, ako do nje uopšte dođe, nije trajna", rekla je dr Kromer.

"Ovim su pacijentima inzulin i drugi lekovi potrebni samo kraće vreme, zbog čega je veoma važno da lekari pomno prate tok bolesti kako bi ustanovili da li će im se stanje poboljšati i u kom trenutku."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati