Korona

Direktno.rs

03. 02. 2022. 20:53 2

Netransparentna izgradnja kovid bolnica i fabrike vakcina preko Ministarstva odbrane

Privatna firma "Termomont" je u jeku epidemije i vanrednog stanja donacijom rekonstruisala i izgradila deo novog objekta za kovid bolnicu u okviru Vojnomedicinskog centra (VMC) Karaburma u Beogradu.

Tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin zahvalio se firmi rečima: "Niko nije ni pomislio da traži bilo šta od svoje države, niko se ne bi ljutio ni da se nisu javili (firma "Termomont" prim. aut)."

Ipak, država im je u narednih godinu i po dana dala četiri mnogo unosnija posla. Naime, grupa ponuđača okupljenih oko firme "Termomont" dobila je (u pregovaračkom postupku sa Ministarstvom odbrane bez objavljivanja javnog poziva) poslove izgradnje još tri kovid bolnice - u Kruševcu, Batajnici i Novom Sadu, kao i posao izgradnje fabrike vakcina, uz svu prateću infrastrukturu.

Poređenja radi, donacija kojom je rekonstruisan VMC Karaburma iznosila je oko 37 miliona dinara (oko 315 hiljada evra), dok su poslovi izgradnje tri bolnice i fabrike vakcina, prema dostupnim podacima, koštali više od 10 milijardi dinara (oko 85 miliona evra). U sva četiri slučaja vođen je pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva, a zahtev za ponude poslat je samo određenim firmama.

Firma "Termomont" je i pre pandemije prihodovala od poslova sa javnim sektorom. Štaviše, u 2019. godini čak 70% prihoda ove firme došlo je putem javnih nabavki, i to bez ikakve konkurencije u najvećem broju slučajeva (28 od 31 ugovora).

Sve većim i netransparentnijim ugovorima sa javnim sektorom prihodi ove firme su se vrtoglavo uvećali. Firma "Termomont" je 2020. godine imala 7,1 milijardu dinara poslovnih prihoda, što je za 277 odsto više nego 2018. godine.

Javnosti ostaje nepoznato zašto su ovi poslovi dati firmi "Termomont" sprovođenjem najmanje transparentnog postupka koji zakon predviđa, kao i koliki su tačno troškovi izgradnje i opremanja bolnica i fabrike vakcina. Stavljanjem svih projekata pod kapu Ministarstva odbrane otvara se prostor za netransparentnost pod izgovorom zaštite bezbednosnih i odbrambenih interesa države.

Naime, Zakon o javnim nabavkama predviđa izuzetke od primene zakona u oblasti odbrane i bezbednosti, koji se u ovom slučaju mogu zloupotrebiti kako bi se smanjila transparentnost i zaobišao postupak javne nabavke.

Kada je reč o opremanju bolnica u Batajnici i Kruševcu, kao osnov za izbegavanje primene Zakona o javnim nabavkama navedena je upravo bezbednost iako se u samom obrazloženju ne mogu naći razlozi za to. Za opremanje sve tri bolnice je takođe angažovana ista grupa ponuđača, okupljena oko jedne firme.

Izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu i fabrike vakcina prebačene su oktobarskim rebalansom u budžet Ministarstva odbrane za 2021. godinu, a sve projekte vodi Vojnograđevinska ustanova Beograd. Za razliku od bolnica u Batajnici i Kruševcu, bolnica u Novom Sadu i fabrika vakcina nisu na vojnom zemljištu, te stoga dodatno čudi što realizacijom ovih projekata koordinira Ministarstvo odbrane.

Kada je reč o troškovima, javnost je ostala uskraćena za informacije o tačnim iznosima poslova izgradnje bolnica u Batajnici i Kruševcu. O tome su se oglašavali razni akteri sa različitim podacima, uključujući u to i predsednika Republike.

Cena izgradnje i opremanja kovid bolnice u Novom Sadu menjala se tokom godine u odnosu na sredstva određena budžetom i ugovorom. Pored rebalansa budžeta i rešenja Vlade, kojima su sredstva drugih državnih organa u više navrata prebacivana Ministarstvu odrane, i dalje postoji značajna razlika između ugovorene i plaćene cifre. To ukazuje na netransparentnost prilikom menjanja ugovora ili na dodeljivanje dodatnih poslova mimo ugovora ili postupka javne nabavke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati