Korona

Direktno.rs

16. 01. 2022. 18:36 42

Austrija uvodi obaveznu vakcinaciju

Austrija početkom februara uvodi obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za odrasle, uz pretnju visoke kazne.

To je danas rekao austrijski kancelar Karl Nehamer, navodeći da je svestan "osetljive" prirode ovakve odluke, prve takve odluke u Evropi.

- Kao što je predviđeno, početkom februara uvodimo obaveznu vakcinaciju za starije od 18 godina - rekao je šef konzervativne vlade, koju vodi zajedno sa ekolozima.

Vlada je danas predložila revidiran plan za obaveznu vakcinaciju, koji će se sada odnositi na sve starije od 18 godina, a ne od 14 godina, kao što je prvobitno planirano. Zvaničnici su rekli da će postepeno uvođenje plana dati ljudima dovoljno mogućnosti da se vakcinišu.

Vlada je pre gotovo dva meseca najavila da će početkom ove godine uvesti opštu obaveznu vakcinaciju. Ključni aspekti plana ostaju u konačnoj verziji koja treba da bude razmatrana u parlamentu u četvrtak, ali zvaničnici su rekli da su konsultacije sa dve opozicione stranke i drugim pokazale da su bile potrebne promene u nekim detaljima.

Kancelar Nehamer rekao je da je postojala zabrinutost oko toga da se tinejdžeri kažnjavaju, te je zato napravljena izmena i obavezna vakcinacija se uvodi od 18 godina.

Nehamer je rekao da je predlog zakona tako smišljen da odgovora fleksibilnosti virusa. Plan je da obavezna vakcinacija postane zakon početkom februara.

Cele nedelje vodile su se burne rasprave u Parlamentu oko tog plana u zemlji gde je do sada potpuno vakcinisano 78,5 odsto populacije koje može da se vakciniše. Predlog će se raspravljati u parlamentu u četvrtak.

Austrijska vlada ima veliku većinu u parlamentu, pored konzervativaca i Zelenih, šefovi socijaldemokratske i liberalne partije podržavaju ovaj predlog. Protiv njega je samo ekstremno desničarska partija u ime zaštite pojedinačnih sloboda.
Kancelar je rekao da to jeste "osetljiv plan" ali da je "u skladu sa Ustavom" i da ima fazu prilagođavanja kojom se dozvoljava onima koji su oklevali da se vakcinišu do sredine marta.

U subotu je 27.000 ljudi demonstriralo u Beču protiv te sporne mere, za koju se smatra da krši pojedinačne slobode.

Početkom februara biće uvedene kontrole i nevakcinisani će moći da budu kažnjeni od 600 do 3.600 evra u slučaju ponavljanja prestupa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 42

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati