Korona

[ Izvor: Danas ]

08. 12. 2021. 10:38 2

Dve godine od pojave koronavirusa

Na današnji dan, 8. decembra 2019. godine, zabeležen je prvi slučaj zaraze koronavirusom (Sars-CoV-2) u kineskom gradu Vuhanu. Od tada do danas pandemija je odnela više od 5,2 miliona života širom sveta, a preko 265 miliona ljudi je bilo zaraženo.

Kina je 31. decembra 2019. zvanično prijavila SZO da je u Vuhanu otkrivena misteriozna respiratorna bolest, odnosno nepoznati tip virusa koji zapaljuje pluća, a 1. januara 2020. kineske vlasti su zatvorile pijacu morskih plodova koju su prvi pacijenti posetili.

Vrlo brzo nakon toga otkriveno je da je genetska struktura tog virusa slična virusu SARS (teški akutni respiratorni sindrom), a SZO je 7. januara saopštila da bolest ipak nije uzrokovana virusom SARS, već novom vrstom korona virusa koji je tada dobio privremeni naziv 2019-nCov.

Prvi smrtni slučaj od ove bolesti u Kini prijavljen je 11. januara, a prvi slučaj zaraze kovidom van Kine registrovan je 13. januara na Tajlandu

U Sjedinjenim Američkim Državama je 21. januara prijavljen prvi oboleli, a 25. januara i u Australiji.

Virus je stigao i u Evropu 24. januara kada su zabeleženi prvi slučajevi u Francuskoj, 28. januara u Nemačkoj, 30. januara u Italiji, a zatim 31. januara u Velikoj Britaniji i Rusiji.

Krajem januara 2020. u Srbiji još uvek nije bilo koronavirusa, a Predrag Kon je izjavio da je Srbija spremna da se suoči sa eventualnom pojavom virusa i da nema razloga za strah i paniku. Par dana kasnije ministar zdravlja Zlatibor Lončar izneo je identičan stav. Pulmolog Branimir Nestorović je 26. februara 2020. izjavio da je reč o "najsmešnijem virusu".

- Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, uplaši najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji - rekao je Nestorović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati