Korona

Petar Bošnjaković

30. 11. 2021. 06:00 1

Godina koju su pojeli Krizni štab i njihovi navijači

Ova će godina u svetu verovatno ostati upamćena kao godina vakcinacije. Kažu da je već sada preko 54 odsto svetske populacije primilo najmanje jednu dozu vakcine. Broj vakcinisanih sada raste brzinom od oko 27 miliona doza dnevno!

Na prvoj slici dati su dijagrami koji po zemljama prikazuju broj doza na 100 stanovnika. Svaka doza je računata posebno. Pošto neka osoba može da primi više od jedne doze, ovaj broj može da bude veći od 100. Sve do sredine juna ove godine Srbija je bila u grupi lidera. Sredinom jula izgubila je taj status, da bi već sredinom leta prešla u "Donji Dom" koji čine zemlje Balkana.

Ako se analizira situacija krajem novembra ove godine, može se videti da je prosečna vrednost broja doza u pet vodećih zemalja gornjeg doma (Izrael, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvi, Španija i Portugal) više od dva puta veća nego u Donjem Domu.

Broj osoba koje su primile sve doze propisane vakcinacionim protokolom prikazan je na sledećoj slici. Radi preglednosti, Kina koja ima preko milijardu vakcinisanih, nije obuhvaćena.

Sledeća slika omogućuje poređenje situacija u pojedinim zemljama. Ukupan broj potpuno vakcinisanih osoba izražen je u procentima ukupnog broja stanovnika. Izrael je prednjačio do kraja jula, onda je tu ulogu preuzela Portugalija. Potom je još osam zemalja preteklo Izrael na ovom dijagramu. Donji Dom je ostao dole.

Na sledećoj slici prikazan je primer pokrivenosti vakcinacijom po starosnim grupama u Španiji. Vakcinacija je u načelu vršena po starosti: prvo oni najstariji, pa potom redom do osoba starijih od 18 godina. Brojna vrednost može da premaši 100 odsto jer podaci mogu da obuhvataju i nerezidente (kao što su turisti i strani radnici).

U Portugalu sve starosne kategorije (od 18 pa preko 80 godina) su u preko 80 odsto slučajeva vakcinisane u potpunosti. Vakcinacija u Švajcarskoj je još od sredine maja obuhvatala i decu stariju od deset godina.

Krajem novembra Izrael je doneo odluku o vakcinaciji dece od pet do 11 godina. Kažu da oko polovina roditelja trenutno ne želi da se deca vakcinišu. Odluka je doneta kada je konstatovano da su trećinu novih slučajeva zaraze bila deca od pet do 11 godina. Efekti vakcinacije u Izraelu mogu da se detaljnije sagledaju u objavi na Fejsbuku. (https://www.facebook.com/photo/?fbid=1011994649377826&set=a.112757395968227).

Podaci o vakcinaciji su klasifikovani na različite načine. Često su u opticaju različite vrednosti za veličine koji su isto ili slično nazvane. Posle toliko meseci, za većinu zemalja razlike u brojevnim vrednostima ipak nisu velike. Pri izradi bar-grafa, prikazanog na poslednjoj slici, ignorisane su alternativne definicije pojma "puna vakcinacija", da bi se dobila kakva-takva uporedivost između zemalja.

U Srbiji se statistika o vakcinaciji svodi na četiri dnevna podataka o broju doza (prva, druga, treća i ukupno). Svrstani su u tri kategorije: državljani RS, strani državljani sa boravkom u RS i strani državljani bez boravka u RS (https://vakcinacija.gov.rs/ ).

U Srbiji, ova će godina ostati upamćena kao godina koju su pojeli članovi kriznog štaba i njihovi navijači.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati