Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

22. 09. 2021. 14:46 44

"Ovo je epidemija nevakcinisanih"

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da je ovo epidemija nevakcinisanih. "Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti", izjavio je Ašanin za RTS.

Ašanin kaže da je aktuelna situacija u KCS, odnosno u njenim kovid bolnicima, i dalje teška, i da prema njihovim procenama postoji tendencija pogoršavanje situacije.

- U ovom momentu, u danu za nama, imamo u kovid bolnici Batajnica 806 pacijenata, od kojih je 98 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, 63 pacijenta su na respiratoru, a imali smo u prethodnom danu 63 prijema - kaže Ašanin.

Kad je reč o Klinici za infektivne i tropske bolesti, kaže, potpuno je popunjena, traži se krevet više, te da im se često dešava da čim se oslobodi neki krevet, prime novog pacijenta.

- U danu za nama, u prijemno-trijažnoj ambulanti imali smo veliku gužvu. Iz dana u dan, imamo preko 200 pacijenata za pregled. U danu za nama primili smo 17 pacijenata, 14 pacijenata nam je u jedinici intezivnog lečenja - kaže doktor Ašanin.

Na pitanje da li se razmišlja da se još neka klinika KCS-a vrati u kovid sistem, odgovara da su kao zdravstvena ustanova, spremni na sve moguće scenarije.

- Spremni smo da uradimo sve što nam Ministarstvo zdravlja naredi. Ali u ovom momentu, sa kovid bolnicom Batajnica i Infektivnom klinikom, ne planira se da neki dodatni delovi KCS-a ulaze u kovid sistem.

"Oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano"

"Ovo je epidemija nevakcinisanih", ističe i podseća da su u Batajnici do ovog momenta primili 10.773 pacijenta, u jedinici intezivnog lečenja 2.904, a da u trenutno imaju 98 pacijenta.

- Karakteristika te intezivne nege je da je oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano. Analizirali smo i one pacijente koji su nam umrli u kovid bolnici Batajnica i Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti - upozorava Milika Ašanin.

"I vakcinisani da se štite"

Poručuje i da oni koji se vakcinišu ne treba da smatraju da su potpuno zaštićeni od zaražavanja, već da i dalje treba da se štite.

- Takođe, želimo da im poručimo da oni koji su vakcinisani, uglavnom prolaze mnogo bolje, sa blažim formama bolesti i uglavnom su zaštićeni od teških forma bolesti i umiranja - ukazuje Ašanin.

Objašnjava da je KCS potpuno otvoren i za nekovid pacijente, te da su angažovani u tri segmenta: ambulantni pregledi, dnevne bolnice i stacionarni deo, te da IZIS funkcioniše.

Na pitanje šta je sa pacijentima koji čekaju operaciju, Ašanin kaže da se trude da tom zadatku odgovore, te da su od početka godine do danas uradili oko 30 hiljada operacija na njihovim hirurškim klinikama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 44

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Kolumna


Beogradski metro!

Zoran Živković [13.10.2021.]


Anketa

Ko je stvorio Dijanu Hrkalović?

Rezultati

Video dana

Dogodi se da dostava kasni, usled više sile