Korona

Petar Bošnjaković

14. 09. 2021. 13:21 31

Ima nešto trulo: Duplo više zaraženih u Srbiji nego u Danskoj

Ima nešto trulo, ali ne u državi Danskoj. Kao što je poznato, Kraljevina Danska je u petak ukinula sva preostala ograničenja i postala prva zemlja Evrope koja se potpuno vratila onom svakodnevnom životu, kakav je bio pre epidemije virusa COVID-19.

Danske zdravstvene vlasti odobrile su ovaj potez još krajem avgusta, nakon što su objavile da virus "više nije kritična pretnja društvu" zbog visokih stopa vakcinacije i male učestalosti teške zaraze i smrti.

Državna propusnica više nije potrebna za ulazak u restorane, sportske centre i noćne klubove, a deca se više ne šalju kući automatski ako dođu u bliski kontakt sa potvrđenim slučajem. Škole su otvorene. Samo zaraženi moraju u karantin.

Taj potez je poslednji u odluci da se u zemlji ublaže mere zbog pandemije, uključujući ukidanje obaveze za nošenje maske u javnom prevozu. Zvanično, skoro tri četvrtine odraslih je potpuno vakcinisano, a stopa hospitalizacije zbog virusa COVID-19 je niska.

Broj vakcinisanih osoba odnosi se na žive osobe i sa aktivnom adresom u Danskoj. Očekuje se da će u Danskoj 2021. godine biti vakcinisano 5.150.000 ljudi. Kažu da ih ima 5.816.570.. Evropski centar za kontrolu zaraze je u petak konstatovao da je skoro 90 odsto odraslih u Danskoj primilo barem jednu dozu vakcine, odnosno oko 70 procenata ukupnog stanovništva.

U Srbiji je ukupan broj zaraženih lica na milion stanovnika skoro dva puta veći nego u Danskoj, broj umrlih na milion stanovnika više nego dva puta veći. U čemu je onda trik?

Konstatovano je da je uspešno sprovođenje vakcinacije povezano sa visokim nivoom poverenja u vlast (https://www.politico.eu/article/denmark-first-eu-lift-coronavirus-restrictions/).

Prosto k'o boza.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 31

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati