Korona

[ Izvor: Mediji ]

27. 07. 2021. 12:52 3

Digitalni sertifikat i u Crnoj Gori

Crna Gora će, uoči pridruživanja EU digitalnom kovid sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu, koja treba da bude u upotrebi od petka kada se očekuje da Vlada objavi korigovane mere u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove. Rad noćnih klubova i diskoteka sada je zabranjen.

Nacionalna digitalna kovid potvrda koja će, po uzoru na EU digitalni kovid sertifikat, biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržati podatke koji preciziraju da je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Nacionalna kovid potvrda sadržaće i datum i vreme negativnog PCR testa na kovid-19 (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata). Sadržavaće i dokaz da je osoba prebolela kovid-19, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa, kao i o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati).

Dodaje se da je digitalna kovid potvrda besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku.

Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obe verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

Digitalna kovid potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora ili na bilo kojem punktu za vakcinaciju.

Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema. Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš, navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati