Korona

[ Izvor: N1 ]

26. 07. 2021. 18:44 13

"Treća doza nije treća sreća, za sad je ne bih nikom dao"

Farmakolog sa Medicinskog fakutleta u Beogradu Radan Stojanović, povodom eventualnog uvođenja treće doze vakcine protiv kovida, ističe da "treća doza nije treća sreća" i da je on "u odsustvu jasnih dokaza da je neophodna ne bi nikom dao".

- Trenutno nemamo podatke koji bi suvereno govorili da treba dati treću dozu. Konačnu odluku moramo doneti uvažavajući više parametara: epidemiološku situaciju, procenat zaštite koji je već ovde postignut. Doajen virusologije Ana Gligić, od koje čovek može mnogo da nauči, kaže da je izračunala da je trenutno oko 66 odsto našeg stanovništva zaštićeno, što u smislu da su preležali kovid, što u smislu da su se vakcinisali. Treći parametar je iskustvo iz drugih zemalja. Kad se sve to sakupi, možemo dati konačan odgovor - poručuje Stojanović gostujući na televiziji N1.

On dodaje da "u međuvremenu svu strategiju treba da usmerimo na davanje dve doze onima koji nisu vakcinisani".

- Veoma važno pitanje je koji su kriterijumi za treću dozu. Ne vidim da su jasni. Ne znamo koliko traje zaštita posle preležane infekcije niti koliko traje zaštita posle dve doze - kaže Stojanović i ukazuje da čak i kada neko meri antitela, ne meri ćelijski imunitet koji je veoma značajan za dugotrajnost zaštite.

Ističe da "procenat vaše zaštite niko vam na ovome svetu ne moće reći, on zavisi od vašeg zdravstvenog stanja, od godina".

- Sledeće pitanje je koju vakcinu izabrati kao treću dozu - da li istu kao prethodne dve ili neku drugu - navodi on i dodaje da je kombinovanje vakcina ideja utemeljena na naučnim činjenicama da kombinovane vakcine daju jači imuni odgovor, odnosno jače i dugotrajnije će nas štititi.

- Stav Evropske agencije za lekove je da je još rano za konačan zaključak - ističe on i dodaje da treba doneti jasne preporuke ko treba da primi treću dozu, pod kojim uslovima, koju vakcinu.

Bez obzira na soj, ne menjati strategiju borbe

Ukazuje da smo svedoci "velike borbe između virusa i čoveka, virus mutira, sada imamo delta soj, koji ima lakšu sposobnost širenja, inkubacija kraće traje a lakše se prenosi, ali je dobro da ne izaziva teže kliničke slike, nemamo navalu na bolnice".

- Možemo reći kao da ova mutacija možda vodi u nekom dobrom smeru, ali rano je da još o tome pričamo - navodi Stojanović.

On dodaje da "ne treba da menjamo strategiju borbe, bez obzira da se li se radi o alfa, beta, gama ili delta soju, bitka se vodi na dva koloseka, jedan su epidemiološke mere od kojih ne smemo odustati, naročito u zatvorenom prostoru, a drugi - aktivna borba za proces imunizacije što većeg broja ljudi".

- Ono što je važno je da sve vakcine koje se danas primenjuju su efikasne prema delta soju - ukazuje on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati