Korona

I. M.

29. 07. 2021. 16:11 12

Dr Čavaljuga za Direktno: Korona trenutak je haotičan i apatičan

Mi se, nažalost, nismo proslavili kada je u pitanju broj vakcinisanih građana. Mogli smo da bar tu, posle svih problema u toku epidemije, nestručnih poteza i bruke, da poentiramo. Nabavljeno je mnogo vakcina, možda i više nego što treba, i to različitih; stvorena je mogućnost da se bira vrsta vakcine; otvoreno je mnogo punktova za vakcinaciju i onda smo se suočili sa slabim odzivom... U svakom slučaju, nedovoljan je broj vakcinisanih - kaže u intervjuu za Direktno.rs prim. dr Miro Čavaljuga, predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za zdravstvo.

Prim dr Miro Čavaljuga, predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za zdravstvo, za Direktno.rs, odgovora na pitanja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, sa posebnim akcentom na vakcinaciju građana i potrebu da se što pre vratimo „normalnom“ životu.

Kako vidite aktuelni trenutak u Srbiji, vezano za epidemiju?

- Trenutak je, po meni, haotičan i apatičan. Haotičan je zato što više niko ne zna da li postoje i koje su to mere restrikcije u ponašanju građana; šta se sve događalo i šta se sve događa, a apatičan je po tome što su se građani pomirili sa haosom, pa i oni sami ne vode nikakvog računa o epidemiji.

Zašto građani ne shvataju epidemiju ozbiljnije?

- Sve ovo traje već predugo i građani su prezasićeni i željni „normalnog“ života. Ipak, to nije jedini razlog zašto ne shvataju epidemiju ozbiljnije. Restrikcije svih vrsta su stvarno svima dodijale, što se jasno ogleda i u brojnim i velikim protestima. Sem toga, jasno je da i vlade zemalja koje su mnogo organizovanije od naše nisu sigurne šta zapravo treba da preduzmu. Dok jedni upozoravaju na nove sojeve virusa, drugi otvaraju granice. Šta može prosečni konzument takvih protivrečnih informacija da učini? Da pošalje sve dođavola i odustane od opreza i mera, ili da nastavi, pa i kao usamljenik u moru onih koji ne vode računa ni o čemu, da i dalje bude oprezan? Nije laka odluka.

Koji je pravi način borbe protiv ovog virusa?

- Pravi način borbe postoji i uveliko se primenjuje u celom svetu. Nije spektakularno, niti je trenutnog dejstva, ali je pouzdano... i jedino je. A zove se vakcina.

Da li ste zadovoljni brojem vakcinisanih građana Srbije?

- Mi se, nažalost, nismo proslavili kada je u pitanju broj vakcinisanih građana. Mogli smo da bar tu, posle svih problema u toku epidemije, nestručnih poteza i bruke, da poentiramo. Nabavljeno je mnogo vakcina, možda i više nego što treba, i to različitih; stvorena je mogućnost da se bira vrsta vakcine; otvoreno je mnogo punktova za vakcinaciju i onda smo se suočili sa slabim
odzivom... U svakom slučaju, nedovoljan je broj vakcinisanih.

Kako je došlo do takve situacije?

- Haotična situacija u rukovođenju borbom protiv epidemije donela je brojne negativne rezultate. U potpunosti je izostala organizovana i jaka akcija objašnjavanja značaja vakcinacije. Umesto toga, pustili su u medije sve moguće vrste „boraca“ protiv vakcinacije, koji su svojim, najčešće suludim teorijama zavera svih vrsta, dodatno zbunjivali narod i tako naneli veliku štetu borbi
protiv virusa. Na moju žalost, u takvom ponašanju su imali udela i brojni pripadnici moje profesije.

Ako je tačno da je slab odziv zdravstvenih radnika za vakcinaciju, a izgleda da jeste, to nije nikako dobro. Zdravstveni radnici, umesto da budu primer pozitivnog i naučno dokazanog reagovanja u epidemiji, ponašaju se kao da nisu studirali medicinu ili kao da su naglo „otkrili“ nova saznanja iz oblasti imunizacije. Nepoverenje u nauku kojom se bavite je signal da ste pogrešili u izboru profesije. Neko je rekao nedavno: trebalo je, ako ne veruju u medicinu kojom se bave, da odu u travare. Nemam šta da dodam na tu izjavu.

Kad je mlađa populacija u pitanju, oni imaju bar nekog razloga za ovakvo ponašanje. Mladost je bujna i vedra po prirodi, i nije sklona da razmišlja o bolesti i smrti na način na koji to čine stariji. A ako na takvo, potpuno normalno shvatanje dodate i izjave raznih teoretičara zavera, antivaksera i ostalih koji neprekidno emituju sulude priče, nije im lako da se odluče. Propušteno je vreme za edukaciju, zdravstveni autoriteti su izgubili i autoritet i poverenje, i evo gde smo...

Da li ste Vi lično za uvođenje obavezne vakcinacije?

- Za neke profesije, da. To će biti potrebno i biće urađeno, ali verovatno kao i sve do sada –kasno.

U Demokratskoj stranci je nedavno održana Izborna skupština. Kako vidite aktivnosti vašeg Resornog odbora u narednom periodu?

- Resorni odbor za zdravstvo će u narednom periodu, vrlo skoro, početi da objavljuje svoje najvažnije predloge za izmenu zakona o zdravstvu i svih zakona koji regulišu ovu oblast. Pozvaćemo građane i struku da učestvuju u diskusiji i da podnose predloge. Ceo zdravstveni sistem mora biti kompletno reorganizovan i ustanovljen na novim principima. Svi zajedno smo mnogo sposobniji od onih koji zdravstvenim sistemom upravljaju sada. A kako upravljaju – znaju svi. i zdravstveni radnici i građani. I niko nije zadovoljan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati