Korona

[ Izvor: Vijesti.me ]

20. 06. 2021. 09:35 1

U kojim slučajevima ne treba primati AstraZeneku?

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je da se vakcina AstraZeneka ne primenjuje kod osoba koje su ranije imale sindrom kapilarnog curenja.

Reč je o vrlo retkom, ozbiljnom stanju koje uzrokuje curenje tečnosti iz malih krvnih sudova, odnosno kapilara, i dovodi do oticanja ruku i nogu, niskog krvnog pritiska... O ovim preporukama izvestio je crnogorski Institut za lekove i medicinska sredstva (CInMED), koji bi, zajedno sa nosiocem dozvole za ovaj lek, trebalo da pošalje i zvanično pismo medicinskim radnicima, prenose Vijesti.

Komitet za procenu rizika u oblasti farmakovigilance pri EMA zaključio je da sindrom kapilarnog curenja treba da bude uvršten u informacije o leku kao nova neželjena reakcija na ovu vakcinu, uz upozorenje, kako bi se skrenula pažnja zdravstvenih radnika i pacijenata na ovaj rizik.

Komitet je, navode iz CInMED, sproveo detaljnu procenu šest slučajeva sindroma kapilarnog curenja kod osoba koje su primile AstraZeneka vakcinu, a većina je nastupila kod osoba ženskog pola, unutar četiri dana nakon primene.

- Od toga su tri osobe prethodne imale sindrom kapilarnog curenja u anamnezi, a jedna osoba je preminula. Do 27. maja u Evropskoj uniji/Evropskoj ekonomskoj zajednici i Ujedinjenom Kraljevstvu primenjeno je više od 78 miliona doza vakcine AstraZeneka - saopšteno je.

EMA poručuje da zdravstveni radnici treba da budu svesni znakova i simptoma sindroma kapilarnog curenja i rizika ponovnog javljanja kod osobe kojima je prethodno dijagnostikovano ovo stanje.

- Osobe koje su primile vakcinu AstraZeneka treba odmah da zatraže pomoć lekara u slučaju brzog oticanja ruku i nogu, ili naglog porasta telesne mase u danima nakon vakcinacije. Ovi simptomi su često praćeni osećajem nesvestice (zbog niskog krvnog pritiska) - tvrde u EMA.

Komitet pri EMA procenjuje i prijave sumnje na slučajeve upale srčanog mišića i srčane maramice nakon primene vakcina protiv koronavirusa, kod malog broja pacijenata. Procena je započeta u aprilu, nakon što su u Izraelu prijavljeni slučajevi upale srčanog mišića nakon primene Fajzer/Bajontek vakcine.

- Slučajevi su većinom bili blagi i do oporavka je došlo unutar nekoliko dana. Uglavnom su se odnosili na muškarce starosti do 30 godina, a simptomi su većinom nastupili unutar nekoliko dana posle primjene druge doze vakcine. Slučajevi miokarditisa i/ili perikarditisa su takođe zabeleženi u zemljama Evropske ekonomske zajednice (EEA) nakon primene svih vakcina protiv Covid-19 - preneo je CInMED.

Navodi se da su miokarditis i perikarditis upalne bolesti srce do kojih može doći nakon infekcija ili imunoloških bolesti, a učestalost u Evropskoj ekonomskoj zajednici je od 1 do 10 obolelih na 100.000 godišnje.

- Simptomi miokarditisa i perikarditisa mogu biti različiti, ali često uključuju nedostatak daha, snažno lupanje srca koje može biti nepravilno i bol u grudima. Kod ovih stanja obično dolazi do spontanog oporavka, ili do oporavka uz terapiju.

EMA je pozvala sve zdravstvene radnike da prijavljuju ovakve slučajeve, ali i sve druge neželjene reakcije, dok osobe koje imaju simptome poput nedostatka daha, snažnog lupanja srca i bola u grudima posle vakcine treba da se obrate lekaru.

Do kraja maja, EMA je zabeležila 122 slučaja upale srčanog mišića nakon Fajzer vakcine, 16 nakon primene Moderna, 30 nakon Astra Zeneke.

Prijavljeno je i 126 slučajeva upale srčane maramice posle vakcine Fajzer, 18 nakon Moderne i 47 nakon AstraZeneke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati