Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

[ Izvor: Nova ekonomija ]

15. 06. 2021. 05:58 13

Torlak daje još 4 miliona evra za proizvodnju vakcine

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak nabavlja opremu za potrebe proizvodnje vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19. Vrednost opreme koja se nabavlja procenjuje se na 424,4 miliona dinara (oko 3,6 miliona evra) bez PDV-a, što je 509 miliona dinara (oko 4,3 miliona evra) sa PDV-om.

"Torlak" u okviru aktuelne javne nabavke kupuje Chiller (rashladnu mašinu), platformu za transport materijala i poluproizvoda, integrisanu liniju za pakovanje, generator internog gasa (azota), mašine za vizeulenu inspekciju, proveru integriteta ampula i za serijalizaciju, piše Nova ekonomija.

U cenu nabavke svih proizvoda uključena je i njihova instalacija, a javna nabavka je otvorena za sve ponude.

U tenderskoj dokumentaciji nije navedeno za proizvodnju koje vakcine se nabavlja oprema, ali je "Torlak" od sredine maja u nekoliko navrata već nabavljao opremu za proizvodnju vakcine protiv korone, gde se eksplicitno navodilo da se radi o Sputnik V vakcini.

Do sada je u nabavku opreme za proizvodnju ruske vakcine uloženo 116 miliona dinara (oko 988.000 evra) koji su potrošeni na nabavku i ugradnju alata za punjenje u bočicu, mašine za etiketiranje ampula, ambalaže, filtere i štampani materijal.

Sve dosadašnje nabavke opreme za proizvodnju vakcine protiv korone bile su sprovedene u okviru pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva, a posao su dobile firme Hemtek Lab, Biotest, Euromedicina i Yu-label.

Za pojedine stavke u okviru sprovedenih javnih nabavki nije bilo ponuđača ili su sve ponude bile neprihvatljive, pa se može očekivati da će u narednom periodu biti ponovo raspisane nabavku kutija, gumenih zapušača, aluminijuskih kapica i štampanja uputstva za vakcinu.

Pre početka nabavke opreme, "Torlak" je konsultantskoj kući KPMG platio 7,7 miliona dinara za sprovođenje studije opravdanosti za izgradnju kapaciteta za proizvodnju vakcina.

U obrazloženju sprovedenih pregovaračkih postupaka navodi se da je radna grupa za vođenje "pregovora sa potencijalnim partnerima u razvoju i primeni imunoloških lekova za zaraznu bolest COVID-19" razmatrala mogućnost da "Institut počne sa proizvodnjom vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19, te je predložila Vladi da uloži finansijska sredstva u jačanje kapaciteta Instituta (proizvodnog programa i infrastrukture)".

Vlada je zatim donela Zaključak kojim je dala saglasnoti da Institut nabavi neophodne usluge i opremu neophodnu za proces proizvodnje vakcine u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, a za šta su obezbeđena sredstva u budžetu, dodaje se u obrazloženju.

Institut "Torlak" je nakon toga sa ruskim partnerima "Human Vaccine Limited Liability Company" i "GENERIUM Joint-Stock Company" zaključio Ugovor o transferu tehnologije za potrebe proizvodnje predmetne vakcine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pazi, snima se!

Zoran Živković [30.07.2021.]


Video dana

Habibi

Anketa

Čega se Aleksandar Vučić najviše plaši?

Rezultati