Korona

[ Izvor: Nova ekonomija ]

15. 06. 2021. 05:58 13

Torlak daje još 4 miliona evra za proizvodnju vakcine

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak nabavlja opremu za potrebe proizvodnje vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19. Vrednost opreme koja se nabavlja procenjuje se na 424,4 miliona dinara (oko 3,6 miliona evra) bez PDV-a, što je 509 miliona dinara (oko 4,3 miliona evra) sa PDV-om.

"Torlak" u okviru aktuelne javne nabavke kupuje Chiller (rashladnu mašinu), platformu za transport materijala i poluproizvoda, integrisanu liniju za pakovanje, generator internog gasa (azota), mašine za vizeulenu inspekciju, proveru integriteta ampula i za serijalizaciju, piše Nova ekonomija.

U cenu nabavke svih proizvoda uključena je i njihova instalacija, a javna nabavka je otvorena za sve ponude.

U tenderskoj dokumentaciji nije navedeno za proizvodnju koje vakcine se nabavlja oprema, ali je "Torlak" od sredine maja u nekoliko navrata već nabavljao opremu za proizvodnju vakcine protiv korone, gde se eksplicitno navodilo da se radi o Sputnik V vakcini.

Do sada je u nabavku opreme za proizvodnju ruske vakcine uloženo 116 miliona dinara (oko 988.000 evra) koji su potrošeni na nabavku i ugradnju alata za punjenje u bočicu, mašine za etiketiranje ampula, ambalaže, filtere i štampani materijal.

Sve dosadašnje nabavke opreme za proizvodnju vakcine protiv korone bile su sprovedene u okviru pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva, a posao su dobile firme Hemtek Lab, Biotest, Euromedicina i Yu-label.

Za pojedine stavke u okviru sprovedenih javnih nabavki nije bilo ponuđača ili su sve ponude bile neprihvatljive, pa se može očekivati da će u narednom periodu biti ponovo raspisane nabavku kutija, gumenih zapušača, aluminijuskih kapica i štampanja uputstva za vakcinu.

Pre početka nabavke opreme, "Torlak" je konsultantskoj kući KPMG platio 7,7 miliona dinara za sprovođenje studije opravdanosti za izgradnju kapaciteta za proizvodnju vakcina.

U obrazloženju sprovedenih pregovaračkih postupaka navodi se da je radna grupa za vođenje "pregovora sa potencijalnim partnerima u razvoju i primeni imunoloških lekova za zaraznu bolest COVID-19" razmatrala mogućnost da "Institut počne sa proizvodnjom vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19, te je predložila Vladi da uloži finansijska sredstva u jačanje kapaciteta Instituta (proizvodnog programa i infrastrukture)".

Vlada je zatim donela Zaključak kojim je dala saglasnoti da Institut nabavi neophodne usluge i opremu neophodnu za proces proizvodnje vakcine u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, a za šta su obezbeđena sredstva u budžetu, dodaje se u obrazloženju.

Institut "Torlak" je nakon toga sa ruskim partnerima "Human Vaccine Limited Liability Company" i "GENERIUM Joint-Stock Company" zaključio Ugovor o transferu tehnologije za potrebe proizvodnje predmetne vakcine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati