Korona

[ Izvor: Bizlife.rs ]

07. 06. 2021. 21:08 12

"Većina će u Srbiji na jesen biti bez zaštite od korone"

Profesor Vladica Veličković, predavač na Harvard TH Chan školi javnog zdravlja u Bostonu, upozorio je da će većina vakcinisane populacije u Srbiji do septembra ostati bez zaštite.

Naime, on je naveo da se Bahrein sada suočava sa novim talasom koronavirusa iako je 50 odsto stanovništva potpuno vakcinisano uglavnom kineskim vakcinama, kao i većina građana Srbije. Zbog toga je ova država promenila strategiju i umesto treće doze kineske vakcine o kojoj se dosta piše, revakciniše stanovništvo Fajzer vakcinom.

- Rad koji sam podelio početkom aprila o tome koliko traje protekcija zavisno od tipa vakcine u međuvremenu je publikovan u Nature Medicine. Po nalazima iz tog rada Sinofarm će imati efikasnost negde oko 30 odsto posle šest meseci, i to na divlji soj. Verovatno još manji na mutante. Većina vakcinisane populacije u Srbiji do septembra ostaće bez zaštite - naveo je profesor, a prenosi Bizlife.rs.

Kako kaže, i delta soj iz Indije već vidljivo podiže novi talas u Velikoj Britaniji, mahom kroz nevakcinisane, a prema trenutnim procenama infektivnost mu je viša od 30 odsto do 100 odsto i potpuno je preuzela dominantni britanski soj u Engleskoj.

- Sve vreme govorim da je neophodno da sa narodom postoji iskrena komunikacija u vezi efikasnosti Sinofarma. Sad me živo zanima kako ćete opet ljude naterati da se vakcinišu drugom vakcinom već na jesen. Sve u svemu, ako budemo imali sreće, leto će biti relativno mirno, ali od septembra računajte na novu "korona party". U međuvremenu, obavezno organizujte proslavu pobede nad koronom - napisao je Vladica Veličković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati