Korona

[ Izvor: N1 ]

07. 05. 2021. 16:24 1

EMA započela ispitivanje leka protiv kovida-19

Dan nakon što je Evropska komisija predstavila strategiju za razvoj lekova protiv kovida-19, Evropska agencija za lekova (EMA) započela je s kontinuiranim ispitivanjem jednog leka, objavila je Komisija. Reč je o sotrovimabu, monoklonskom antelu razvijenom za lečenje kovida-19.

- Kontinuirano ispitivanje koje je pokrenula EMA proceniće efikasnost sotrovimaba u sprečavanju hospitalizacije i smrti, njegovu bezbednost i kvalitet - navodi Komisija, prenosi N1.

Kontinuirano ispitivanje brže je od redovnog jer se podaci odmah analiziraju čim stignu. Ako EMA preporuči taj lek na kraju ispitivanja, Komisija će ga vrlo brzo odobriti. Evropska komisija predstavila je u četvrtak strategiju za razvoj lekova protiv kovida-19 koja predviđa odobrenje tri leka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja vakcina, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lekova i povećanje proizvodnih kapaciteta. To uključuje i zajedničku nabavku lekova i stvaranje portfelja perspektivnih lekova i potpisivanje predugovora sa proizvođačima kao što je to učinjeno i kod vakcina protiv kovida-19.

Komisija je najavila da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lekova protiv kovida-19 i do juna ove godine identifikovati njih pet koji najviše obećavaju.

Do sada je u Evropskoj uniji odobren samo jedan lek protiv kovida-19, remdesivir. Svetska zdravstvena organizacija je zaključila da remdesivir nije efikasan kod težih oblika kovida-19.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati