Korona

Petar Bošnjaković

07. 05. 2021. 12:44 0

Sve je isto k'o i lani, samo nekih nema

Pre neki dan direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji objavi da se „vidi svetlo na kraju tunela“. On kao da ne zna da je to Krizni štab konstatovao više puta tokom poslednjih godinu dana. A u stvari: sve je isto k'o i lani, samo nekih nema. Kakvo je sadašnje stanje u Srbiji pokazuje dijagram dnevnog priraštaja broja zaraženih tokom prethodna dva meseca. Dijagram je sačinjen na osnovu zvaničnih saopštenja ministarstva. Ono što pada u oči je da se to širenje zaraze odvijalo u takoreći pravilnim ciklusima od sedam dana (svaka tačka predstavlja jedan dan).


Nije poznat ni jedan prirodni uzrok takve pojave. Neko bi mogao da zaključi da je to posledica konstelacije zvezda ili delovanja vanzemaljaca, a sigurno ima i takvih za koje je ovo dokaz da su virus kreirali ljudi. Svakakve teorije su moguće, međutim pogled na drugi dijagram, na kojem je prikazan broj izvršenih testova dnevno, nedvosmisleno pokazuje da jeste u pitanju delovanje čoveka, ali ostvareno izborom broja testiranih osoba.

Broj testova je stvar strategije. Zašto se to odvija u pravilnim ciklusima, nije poznato. Toga nema kod Engleza. Šveđani broj testiranih menjaju, ali jednom nedeljno. Međutim, postoji kod Amerikanaca, a u Srbiji, izgleda, da je to u skladu sa onim „vid`la žaba...“.

Kakvo god obrazloženje bilo (ako ga ikad i bude), i laicima treba da bude jasno da broj registrovanih pozitivnih slučajeva mora, po prirodi stvari, da bude povezan sa brojem izvršenih testova. A za Srbiju je evidentno da dijagram broja pozitivnih slučajeva veoma dobro prati oblik dijagrama broja testova. U matematici se takav odnos naziva „razmera“ iliti proporcija. To se uči u osnovnoj školi.
Naravno, s obzirom da je broj novozaraženih po svom karakteru slučajna veličina, izvesna odstupanja od stroge srazmernosti su neizbežna, ali, proporcija ostaje dominantan odnos između ovih podataka. A to praktično znači, što manje testova, manje pozitivnih slučajeva. Nameće se pitanje: kome to odgovara? Ne treba biti lekar pa znati da je blagovremeno otkrivanje svake bolesti od suštinskog značaja. Koliko se testiranja obavlja u svetu ilustruje sledeća slika. Ona po danima pokazuje prosečnu sedmodnevnu vrednost količnika dnevnog broja testova i dnevnog broja potvrđenih slučajeva.
Ujedinjeno Kraljevstvo je „iskočilo“ iz okvira ove slike. Poslednja vrednost, registrovana u njemu 29. aprila, bila je 470,1 (u Italiji je tog dana bilo 22,6 a u Srbiji 6,1). Inače, Kraljevstvo je dostiglo svoj maksimum 15. aprila, kada je prosečna sedmodnevna vrednost ovog pokazatelja bila 595 (a u Srbiji tog dana 4,5). Posmatrano pojedinačno po danima, 21. marta je u UK obavljeno 1,89 miliona testova. U Srbiji je tada izvršeno 12,442 hiljade testova (oko sto pedeset puta manje). Toliko o strategiji Srbije.

Inače, Srbija je još drugog marta ove godine „postigla“ da, od evropskih zemalja sa više od milion stanovnika, samo Češka i Slovenija budu iznad nje po broju zaraženih na milion žitelja. Dvanaestog aprila „uspela“ je da u tom pogledu prevaziđe i Sjedinjene Američke Države.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati