Korona

Direktno.rs [ Izvor: Danas ]

08. 04. 2021. 19:04 7

SAN ILI REALNOST? "Do kraja aprila da vakcinišemo 40 odsto ljudi"

Cilj koji je postavila premijerka Ana Brnabić da do kraja aprila bar jednu dozu vakcine primi 40 odsto stanovnika iz trenutne perspektive izgleda teško dostižan.

Ako se uzme da Srbija ima 5,5 miliona punoletnih stanovnika (što je samo okvirna procena na osnovu ranijeg poziva Ministarstva finansija punoletnim građanima da se prijave za pomoć 2020), to onda znači da je neophodno da do kraja ovog meseca još oko 650.000 građana zavrne rukav. Imajući u vidu dosadašnju dinamiku vakcinacije, da bi se ovaj broj dostigao potrebno je da se dnevno vakciniše mnogo više ljudi, piše Danas.

Poslednjeg dana marta držani sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je samo prvu dozu do tog trenutka primilo 1.435.000, dok se na osnovu podataka koje je juče preneo RTS, može zaključiti da je do 7. aprila prva doza data u preko 1.552.535 slučajeva. To znači da je za nedelju dana vakcinu primilo oko 118.000 novih ljudi. Ako bi se nastavilo istom dinamikom, do kraja meseca prvom dozom bilo bi obuhvaćeno oko 470.000, znatno manje od željenog broja, odnosno procenta koji je navela premijerka, navodi ovaj list.Sagovornici Danasa naveli su da je u ovom trenutku potrebna mnogo ozbiljnija kampanja od one kojoj svedočimo.

- Ne postoji mnogo razlike u tome da li prodajete keks, sok ili vakcinu. Potrebna vam je ozbiljna kampanja koja neće samo prenositi činjenice već će dotaći i emocije ljudi - objasnio je Borislav Miljanović, doktor komunikologije i direktor regionalne komunikacijske grupacije Represent System i dodao:

- Možda u unutrašnjosti ne gledaju iste medije koji se gledaju u Beogradu. Možda je nekome veća vrednost što kad dobije vakcinu će moći da ide na more, nego zaštita javnog zdravlja. Možda za jedan deo građana ima veću težinu ako im poruku da je neophodno vakcinisati se uputi neko ko je njima blizak, iz njihovog grada.Dragan Popadić, socijalni psiholog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, naveo je da bi kampanju trebalo usmeriti ka onima koji su rezervisani zbog mogućih rizika, kao i onima koji su ravnodušni prema vakcinaciji jer veruju da ih korona ne može ozbiljno ugroziti. Kako je objasnio, previše pažnje se pridaje antivakserima.

- Upiremo prstom u njih, govoreći da su oni kriv i odgovorni za svoje zdravlje i da nama kvare kolektivni imunitet. Mislim ipak da je to vid lakog traženja krivca jer antivakseri nisu većina, mnogo značajnija grupa su neodlučni - rekao je Popadić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati