Korona

[ Izvor: N1 ]

08. 03. 2021. 16:22 4

Studija: Statini mogu da smanje smrtnost od kovida

Milioni ljudi u svetu koriste statine, lekove za smanjenje nivoa holesterola u krvi i sprečavanje rizika od razvoja bolesti srca, ali se dovode u vezu i sa smanjenjem komplikacija kod obolelih od kovida-19.

Nova američka studija je pokazala da upravo statini mogu da smanje i smrtnost od kovida-19, prenosi Medical News Today.

Uz svoju osnovnu namenu, statini imaju i jak protivupalni, antikoagulantni i antiviralni efekat, a sve to može doprineti smanjenju komplikacija povezanih za tešku kliničku sliku kovida-19.

Zato i ne čudi da je grupa američkih naučnika, među kojima su bili i kardiolozi koji su brinuli za obolele od kovida-19, istražila kakav je efekat statina na tu bolest.

Uporedili su ishod lečenja 1.296 pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida-19. Polovina ih je redovno koristila statine pre zaraze, a polovina nije.

Nakon što su pacijente uparili tako da su isključili demografske razlike i ostale faktore rizika, ustanovili su da je upotreba statina među ispitanicima smanjila smrtnost za 50 odsto mesec dana od hospitalizacije.

To je najveća do sada sprovedena studija takve vrste, ali nije jedina. Istraživanje sprovedeno prošle godine u Singapuru pokazalo je da je manja verovatnoća da će osobe koje koriste statine završiti na odeljenju intenzivne nege zbog kovida-19 od onih koji ih ne uzimaju kao uobičajenu terapiju.

U američkoj studiji je ustanovljeno i da se pacijenti koji koriste statine brže oporavljaju od kovida-19.

Naučnici misle da bi to moglo da bude zbog toga što statini, osim što smanjuju upale i rizike od pojave ugrušaka, uklanjaju holesterol iz spoljnjih ovojnica ćelije. Receptori za koje se veže SARS-CoV-2, virus koji prozrokuje kovid-19, nalaze se upravo u delu ćelijske membrane u kojoj se taloži holesterol. Ako ga nema, virus ne može da dopre u ćeliju, pokazali su rezultati studije.

Svoja saznanja naučnici sada moraju da potvrde većim i detaljnijim kliničkim istraživanjem.

„Ako detaljnija klinička istraživanja potvrde rezultate, statini bi se mogli pokazati jeftinom i efikasnom terapijskom strategijom u borbi protiv kovida-19“, rekao je glavni autor studije, dr Maheš V. Madhavan, kardiolog iz Medicinskog centra Irving pri njujorškom univerzitetu Kolumbija.

Istraživači će takođe morati da utvrde da li se efikasnost  statina u lečenju kovida-19 razlikuje od zemlje do zemlje.

Trenutno je u toku nekoliko randomiziranih studija da bi se utvrdilo da li upotreba statina može da smanji rizik od hospitalizacije zbog kovida-19 i rizik od smrti kod hospitalizovanih pacijenata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati