Korona

Petar Bošnjaković

05. 03. 2021. 06:07 1

HOD PO MUKAMA Ima nešto trulo u državi...

Već dugo vremena narod u ovoj zemlji hoda po mukama. Poslednjih dvanaest meseci su posebni. Sve je počelo optimističkim izjavama vlastodržca i njegovih marioneta da je zemlja spremna da se izbori sa epidemijom koja preti svetu. Tadašnji i sadašnji ministar zdravlja je izjavio: "Mi ako bude bilo potrebe, možemo da uradimo vakcinu i za koronavirus, a možemo da pomognemo, ako to bude interes Kine ili nekog drugog, da se to uradi, jer imamo ljude koji to stvarno znaju".

Samozvani eksperti za viruse proglasili su ovaj novi za najsmešniji i apelovali "na ljude da prestanu da veruju neproverenim informacijama. Epidemija u Kini je pri kraju”. Isticali su da je "smrtnost od virusa korona trenutno na nivou sezonskog gripa".

Kada se ubrzo uvidelo da je vrag odneo šalu (dnevni porast broja zaraženih je postao veći od deset), okrenuli su gunj naopako. Uveden je policijski čas, penzioneri strpani u kućni zatvor, a duge cevi poslate na ulicu da obezbede red. Koliko je strategija borbe sa virusom bila efikasna, pokazali su rezultati. Dnevni priraštaj broja zaraženih nastavio je da raste sve brže, da bi sredinom aprila premašio četiri stotine dnevno, a potom počeo da opada.

Nakon sedam nedelja, nastaje preokret. Prvo je, kada je dnevni porast broja zaraženih opao ispod dve stotine doneta odluka o ukidanju karantina. Na dan ukidanja bilo je 114 novozaraženih, a 9.791 ukupno.

Tri nedelje kasnije član kriznog štaba je konstatovao da je epidemija završena (iako je za prethodna dva dana broj novozaraženih porastao sa 18 na 69). Zatim je odigran fudbalski derbi, a potom izborna farsa. Kada je, nedugo potom, dnevni porast broja zaraženih počeo da se opasno približava maksimumu ostvarenom sredinom aprila, mladež je izašla da protestuje. Umesto da radi ono zbog čega postoji, a to je da ostvaruje "bezbednost Republike i njenih građana i obezbeđuju ostvarivanje njihovih Ustavom i zakonom utvrđenih prava", drugim rečima da štiti građane od kriminalaca, policija je pustila da bitange divljaju, i tako bila "primorana" da primeni grubu silu. Na omladini, naravno.

Protesti nisu doveli do naglog porasta broja novozaraženih, na razočaranje Vlade i Kriznog štaba. Maksimum koji je usledio krajem jula bio je samo nešto veći nego prethodni, a kada je dnevni priraštaj broja zaraženih počeo da opada, mediji su bili prepuni optimističkih izjava „stručnjaka“.

Kada je počela jesen, sve je krenulo naopačke. Za dva i po meseca, dnevni priraštaj zaraženih je porastao od 29 na 7.999. Ukupan broj zaraženih se povećao za više od 150.000. U odnosu na te brojke, one prolećne i letnje bile su „sića“. Srbija je dospela na vrh evropske liste dnevnog broja novozaraženih na milion stanovnika. Sa jednodnevnim prekidom, tamo je ostala 12 dana.

Za sledećih mesec i po dana, taj dnevni porast je opao na do 16 odsto maksimuma. Činilo se da sa novom godinom nastupaju bolja vremena. A onda je od sredine januara krenuo novi udar. Podmuklo, najpre polako, pa sve snažnije. Kao rezultat toga, od 21. februara 2021. godine Srbija je ponovo na vrhu liste dnevnog broja novozaraženih na milion stanovnika. Iza nje su sve evropske države sa više od milion stanovnika.

Srbija je dospela gde ne treba. Pretekla je Austriju po ukupnom broju zaraženih. Nije to bilo tek tako, jer Austrija ima skoro trideset posto više stanovnika. Drugog marta registrovan je više od dva puta veći broj novozaraženih nego u Austriji. Kako se borba sa virusom odvijala, i kakvi su rezultati te borbe, prikazano je na slikama. Na prvoj slici prikazan je vremenski dijagram ukupnog broja zaraženih (prikazan plavom bojom) i dijagram dnevnog porasta broja zaraženih (crvena boja). Naznačene su karakteristične tačke (datum i vrednost).

Druga i treća slika prikazuju bilans Srbije u prethodnih dvanaest meseci, zasnovano na podacima koji se svakodnevno dostavljaju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Možda će jednog dana neki hroničar to doba nazvati „godina koju su pojeli štabovci“.

U Srbiji je 4. marta registrovano 474.807 zaraženih ukupno. Od početka epidemije umrlo je 4.508 osoba. Kada se ovi podaci imaju u vidu, okolnost da ona trenutno spada u vodeće zemlje po broju vakcinisanih, deluje nekako apsurdno. Već smo navikli da u informaciji o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa koronavirusom, koju svakog dana ministarstvo zdravlja prikazuje na sajtu https://www.zdravlje.gov.rs/, ne postoje podaci o broju bolesnih i oporavljenih lica, ali ipak, čudno je da ni podaci o vakcinaciji tamo ne postoje. Ozbiljne zemlje daju odvojene dijagrame za one koji su primili prvu i drugu vakcinu, po danima i ukupno (https://coronavirus.data.gov.uk/ ).

Ima nešto trulo u državi....

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati