Korona

[ Izvor: Mediji ]

12. 02. 2021. 14:28 0

Otkriven lek protiv korone efikasan u 96 odsto slučajeva?

Preliminarni rezultati jednog od ispitivanja sprovedenog u bolnicama u Tel Avivu ukazali su na zapanjujuće dokaze koji sugerišu da bi lek koji su razvijali izrelski naučnici, izvorno napravljen za lečenje raka, mogao pomoći da se 29 od 30 pacijenata zaraženih koronom puno brže oporavi.

Dok se prosečni pacijenti zaraženi koronom oporavljaju za tri do četiri nedelje, lek protiv raka pomogao je pacijentima iz uzorka da se potpuno oporave od virusa za samo 4 dana. Samo je jednom od ispitivanih pacijenata trebalo duže da se oporavi.

Ovaj eksperimentalni lek otkriven je pre manje od godinu dana, nakon čega je i počelo njegovo testiranje. Jedan od vodećih naučnika uključenih u istraživanje, profesor Arber, rekao je da bi otkriće takvog novog leka moglo smanjiti teret za medicinsku zajednicu, sa ili bez nestanka pandemije.

- Čak i ako vakcine rade svoj posao, pa čak i ako ne bude novih mutacija, na ovaj ili onaj način, koronavirus će ostati s nama. Zbog toga smo razvili ovaj specijalni lek: EXO-CD24. Ovo je bez presedana - kaže Arber.

Istraživači tvrde da lek ima neverovatnih 96 odsto efikasnosti, što su dokazale početne studije. Novi lek, koji su proučavali lekari u bolnici Ichilov u Tel Avivu, u početku je razvijen za lečenje raka, ali eksperimentalno je testiran na zaraženim pacijentima koji imali umerene ili ozbiljne komplikacije izazvane koronom. 

Do sada globalno nije priznat nijedan lek protiv koronavirusa. Iako je većina vakcina eksperimentalno izrađena, lekovi koji se trenutno koriste, poput Tocilizab, Favipiravir, Remdesivir imaju rizik od nuspojava.

Ono što ovaj novi lek takođe čini prilično zanimljivim jeste ekonomičan trošak i laka upotreba, jer se lek mora davati samo 5 dana zaredom. Naučnici kažu da novi lek protiv koronavirusa može biti potencijalno koristan u iskorenjivanju citokinskih oluja, što je jedna od često povezanih komplikacija  koronavirusa, a u mnogim slučajevima i smrtnosti.

Izraelski naučnici sada računaju na dalja ispitivanja na ljudima i opsežna istraživanja kako bi proučili koliko bi lek, prvobitno razvijen za borbu protiv raka jajnika, mogao delovati u borbi sa kovidom. Planirana su ispitivanja na stotinama pacijenata, s rezultatima koji će se uporediti s placebom i ostalim trenutno korišćenim lekovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati