Korona

Direktno.rs

31. 01. 2021. 10:55 3

Sumnjiva donacija još sumnjivijeg donatora

Dok građani Crne Gore s nestrpljenjem očekuju dolazak vakcine protiv koronavirusa, pa da krenu normalno da žive, rade i oporavljaju svoja domaćinstva i zemlju od nepostojeće prošlogodišnje turističke sezone, servisiranja propalih kompanija i ostalih dugova, obezglavljena hobotnica DPS-a svojim još mrdajućim pipcima potura građanima sumnjivu donaciju vakcina od još sumnjivijeg donatora.

Umesto da odmah u junu (kao sve ostale zemlje) krene sa ugovaranjem nabavke vakcine, DPS Vlada putem NKT-a, specijalne jedinice za sejanje straha, držala je građane i privredu zatvorenim za sve, sem za koronavirus koji nije izbegnut. Sad im isti DPS, preko ruke grčkog biznismena Statisa nudi donaciju od 10.000 doza vakcina.

Ko to brine za zdravlje Crnogoraca?

Petros Statis, crnogorski zet na čijoj se glamuroznoj svadbi u "Splendidu" 2007. veselio tadašnji crnogorski državni vrh, od direktora grčkog fudbalskog kluba dogurao je do gazde najatraktivnijeg dela crnogorske obale – Sv. Stefana, Miločera i Kraljičine plaže. Brojni su bili zakupci ovog bisera CG obale, išao je iz ruke u ruku raznoraznih biznismena, a neke od tih ruku na kraju su završavale okićene zatvorskim lisicama. (Statisove su trenutno neokićene).

Statis je svoje poslovno carstvo proširio na bankarstvo (Universal Capital Bank) i medije (kroz njegove ruke prošli su Pobjeda, Dnevne novine, Tender oglasi, portali CdM i Analitika), jer valja imati "paket-aranžman“ i utvrde sa svih strana.

Vlada DPS-a u novembru 2019. godine prihvatila je projekat "Adriatic properties“ Vei Seng Pol Pua (biznismena malezijskog porekla na dužnosti ambasadora San Marina u Crnoj Gori i dokazanog kockarskog maga) sa hotelom "Kraljičina plaža" u Miločeru i Statisove firme "Durmitor hotel and villas" sa hotelom "Durmitor" na Žabljaku, a na osnovu kojih investitori mogu dobiti ekonomsko državljanstvo. Pošto ga Pua i Statis već imaju, pitanje je koga je to iz navedenih kompanija DPS Vlada planirala da poroširi i da mu crnogorski pasoš?

Statis je, inače, kao, kako je bivši premijer Duško Marković rekao "prijatelj i društveno odgovoran i respektabilan strani investitor“, u martu 2020. donirao Crnoj Gori tri tone medicinske zaštitne opreme. Da li se crnogorski građani sećaju koliko su u tom periodu plaćali u apotekama te iste zaštitne maske? Zetovska donacija je, izgleda, tazbinu skupo koštala.

Da se sumnjivim investitorima i paravanima bivšeg režima mora stati na kraj, pokazao je i odlučan potez ministra ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratka Mitrovića, koji je nedavno naredio zaustavljanje gradnje hotela "Kraljičina plaža“, čiji je inovestitor Statisova firma "Adractic properties“, a radove, nije teško pogoditi, izvodi "Bemax“ - dva važna instumenta DPS okrestra u skladnoj izvedbi pod dirigentskom palicom prve braće Crne Gore.

Šta sve u Crnoj Gori drži Statis?

(Prema podacima portala www.srbijadanas.net iz 2019. godine)
- Statis je vlasnik hotela „Maestral“ u Pržnu preko svoje firme „Monte Rok“
- Statis je vlasnik 75,01 % „Hit Montenegra“, u čijem sastavu je hotel
- Statis je vlasnik firme „Monte Rok“, a ona je većinski vlasnik Univerzal banke i dnevnih listova "Pobjeda“ i „Dnevne novine“.
- Statisovi partneri su lica iz svijeta kockarskog biznisa – Malezijac Vei Seng Pua i milijarder iz Singapura Ong Beng Senga, koji je bio pod istragom FBI
- Statis je zakupac bisera južnog Jadrana–Svetog Stegana, Miločera i Kraljičine plaže
- Statis je preuzeo objekti kojima je gazdovala HTP „Budvanska rivijera“, a bili su izdati u zakup na 30 godina još 2007. kompaniji "Aman“ iz Singapura.
- Statis drži četiri čuvena hotela i sedam plaža, kojima nema ravnih na Jadranu

Građani Crne Gore, šta vi imate?

Građani Crne Gore, čije je vaše more?

Građani Crne Gore, koliko ste plaćali NKT?

Građani Crne Gore, zašto pregovori za vaše vakcine nisu početi na leto 2020, već u decembru i to od strane nove Vlade?

Građani Crne Gore, vakcina nije torbica Selme Hrapović (čiji otac se nije potrudio ni da počne da pregovara o vakcini za vas, a debelo ste ga plaćali za posao koji nije radio) da se kupi u nonšalantnom šopingu. Ne nabavlja se ni kao građevniski materijal, oprema za kockarnice, niti slična roba kojom se bavi čuvar blaga DPS-a Petros Statis.

Vakcina se, građani Crne Gore, nabavlja isključivo bilateralnim pregovorima (onim istim koji su početi tek pre mesec dana, kad je došla nova Vlada) ili preko COVAX programa (koji ima svoj ritam i ne zavisi od država koje uključuje, pa ni od Crne Gore).

I kad smo kod torbica Selme Hrapović - jedan Hermesov komad iz njene bogate kolekcije košta 8.623.32 dolara, što je 7.104.69 evra iliti u vakcinama:

- oko 2.030 doza vakcine AstraZeneka (cena doze je oko 3.5 evra),
- oko 418 doza Fajzerove vakcine (cena doze je oko 17 evra),
- oko 254 doza Modernine vakcine (cena doze je oko 28 evra).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati