Korona

[ Izvor: N1 ]

29. 01. 2021. 19:37 7

"Rizičan skup, nisu nosili maske oni koji su najznačajniji"

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon, izjavio je za N1 da sve preventivne mere ostaju na snazi do daljeg, jer iako se situacija na neki način stabilizovala, brojevi novoobolelih su i dalje vrlo visoki. Rekao je i da možemo biti ponosni na spomenik Stefanu Nemanji, ali da su se na ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika na Savskom trgu u Beogradu kršile epidemiološke mere.

Da podsetimo, Krizni štab je na današnjoj sednici jednoglasno odlučio da nema popuštanja epidemioloških mera.

- Ako se posmatra ova situacija, ona je u toku ove i prethodne nedelje gotovo identična, s tim što imamo i vrlo blagi porast u toku ove nedelje, bila je mala oscilacija u jednom danu kada je išlo preko 2.000 (novozaraženih). Još uvek smo na vrlo visokim brojkama, jeste se to na neki način stabilizovalo, smanjuje se broj hospitalizovanih, ali to sveukupno ide veoma sporo - objasnio je Kon odluku Kriznog štaba, gostujući na televiziji N1.

Upozorio je da se nalazimo usred zime kada situacija može lako da se okrene u pogrešnom pravcu, i da stoga trenutno nema govora o o popuštanju mera.

Ipak, uprkos tome što su mere zabrane okupljanja i dalje na snazi, u sredu je otkrivanju spomeniku Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu, prisustvovao veliki broj ljudi. Kon je rekao da to jeste bilo kršenje epidemioloških mera, i da je to naglasio i na današnjoj sednici Kriznog štaba.

- Bitno je naglasiti da svako okupljanje koje je organizovano ili od institucija kulture ili od uprave, kao što je u ovom slučaju verovatno uprava grada, dozvoljen je do pet stotina ljudi, ali sa istim uslovima kao za pozorišta - sa održavanjem distance i nošenjem maski, to je sve dosadašnjim odredbama regulisano. Osim ozbiljnog ponosa što smo napravili takav spomenik, mora da se kaže da prisustvo građana u većem broju jeste bilo demonstracija kršenja mera - objasnio je Kon.

Kazao je i da su on i dr Srđa Janković na današnjoj sednici Kriznog štaba upozorili da takva okupljanja mogu da deluju destimulišuće "na sve nas zajedno koji pokušavamo da sprovedemo sve te mere".

- U ovakvoj situaciji to nije bila dobra poruka. Ono što je, ipak, na neki način bio pokušaj odbrane je da se primetilo da se maske masovno nose. Međutim, činjenica je da nisu nosili svi. Pogotovo možda i oni koji su najznačajniji - primetio je Kon.

"Nije realno da na utakmici Zvezde i Milana bude publike"

Poslednjih dana se u javnosti govori o još jednom mogućem okupljanju - na meču fudbalera Crvene zvezde i Milana u šesnaestini filanala Lige Evrope. Nema sumnje da bi prisustvo publike pomoglo crveno-belima, ali dr Kon je skeptičan da će se do 18. februara stvoriti uslovi da se to i desi.

- Vrlo sumnjam da će se nešto drastično promeniti u narednih nekoliko nedelja, i ne smatram realnim da se tako nešto odobri.

Da bi se omogućilo prisustvo publike na stadionima, objasnio je Kon, moralo bi da dođe do drastičnog spuštanja broja novozaraženih, odnosno da broj obolelih 15. februara bude dvocifren, što je, prema njegovim rečima, gotovo nemoguće.

"Jasno je da u crvenoj zoni niko ne može da se odmori i da sedne"

Neizbežna tema bio je i veliki broj lekara i medicinskih sestara i tehničara preminulih od kovida-19. Kon je rekao da razlozi zašto su ti brojevi visoki i dalje moraju da se istraže i utvrde, i ponovio da može samo da govori o mestima zaražavanja medicinskih radnika.

- Što se kolega tiče, kao i svih zdravstvenih radnika, zaražavanje je - ono što imamo kao podatke - uglavnom bilo izvan zdravstvenih ustanova. Apsolutno svi koji su odgovorni za intrahospitalne infekcije to tvrde - kazao je Kon.

- Drugi deo priče je onaj što sam rekao i što je činjenica – da je rizik od zaražavanja – ne govorim o crvenoj zoni, tamo jasno niko ne može da se odmori i da sedne – ali u non kovidu, u situacijama kada se skidala maska, kada sedne čovek da pojede nešto, da popije kafu. Kafa se povezuje sa užitkom, ali to nikakav užitak nije bio, to je bilo realno sagledavanje situacije - poručio je Kon.

Upitan da li do zaražavanja dolazi prilikom presvlačenja, kada lekari skidaju zaštitnu opremu sa sebe, Kon je rekao da je dr Srđa Janković na početku epidemije upozorio na te situacije kao na potencijalno mesto zaražavanja, pa je "bukvalno linčom dočekan".

"Ja ne pripadam nikome, jedini protivnik oduvek bio virus"

Kazao je i da je emotivno reagovao na konferenciji za novinare Kriznog štaba, nakon emisije "360 stepeni", jer je hteo da razjasni da je njemu oduvek jedini protivnik bio virus.

- Ja ne pripadam nikome da bi mogao da me neko svojata ili napada na krajnje neprihvatljiv način - poručio je Kon.

Ponovio je da će svi podaci o kovidu-19 morati ponovo da budu obrađeni, i da ne zna da li iko veruje da su svi podaci koji se trenutno objavljuju u celom svetu apsolutno tačni.

- Postoji čitav niz institucija koje su radile svoj posao, prikupljale podatke, pisale izveštaje… Ono što je bilo dostupnio Kriznom štabu je ono o čemu smo mogli da govorimo. Postoji ubeđenje da nešto mnogo zavisi od Kriznog štaba, pogotovo od medicinskog dela. Mislim da se jasno pokazalo da nije tako - kazao je Kon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati