Korona

Petar Bošnjaković

26. 01. 2021. 12:12 1

"Strah me, kriju podatke, igraju igru bez granica"

Četiri podatka opisuju stanje pandemije. To su ukupni brojevi zaraženih (Total Cases), umrlih (Total Deaths), izlečenih (Total Recovered) i bolesnih (Active Cases). Prva tri su po svojoj prirodi neopadajuće nenegativne veličine koje se izračunavaju sabiranjem dnevnih priraštaja. Dakle, oni mogu samo da se povećaju ili da zadrže prethodnu vrednost. Četvrti je takođe nenegativna veličina koja je na početku i kraju epidemije jednak nuli, a u međuvremenu raste i opada zavisno od toga da li se zaraza širi ili povlači.

Između ovih veličina postoji jednostavan odnos. Total Cases = Active Cases + Total Recovered + Total Deaths.

Kada su tri poznata, četvrta može da se izračuna. Na sajtu worldometers.info/coronavirus/country/ evidencija podataka za kontinentalni deo Kine (bez Hongkonga, Makaoa i Tajvana) počinje od 22. januara. Plavom bojom na slici je prikazan dijagram kako se tokom godinu dana menjao ukupan broj zaraženih lica. Crvenom bojom prikazan je ukupan broj bolesnih. Kao i kod ukupnog broja zaraženih lica, porast je u početku spor, ali raste sve brže do tačke kada je ostvaren maksimalni nagib uspona. Nakon toga rast počinje da se usporava, sve do 17. februara kada je zabeležen maksimum broja bolesnih, što može da se posmatra kao kraj prve faze epidemije. Nakon toga broj obolelih počinje da opada. Opet u početku sporo, a potom sve brže.

Nakon dostizanja maksimalnog silaznog nagiba opadanje postaje sve sporije i sporije. Silazni deo traje znatno duže od uzlaznog. Postoji značajna nesimetrija u trajanju uzlazne i silazne strane. Da bi broj bolesnih opao ispod jednog procenta maksimuma bilo je potrebno da prođe 75 dana.

Do 10. juna broj bolesnih je opao na 55 (manje od jednog hiljaditog dela). Od tada pa do 24. januara 2021. godine, ukupan broj zaraženih porastao je svega za 7,3%. Na sajtu OurWorldinData, koji nudi mnoštvo raznovrsnih prikaza vezanih za pandemiju, neki podaci odstupaju od onih koje navode sajtovi worldometers, Real Time Dashboard i Wikipedia. To je zbog toga što se odnose na Kinu sa tri „eksterne teritorije“.

Dijagrami koji se odnose na Indiju slični su po obliku, ali se vrednosti, a posebno trajanje, drastično razlikuju. Ukupan broj zaraženih je tek počeo da ulazi u zasićenje, a broj obolelih je tek opao do 18,3 %. maksimalne vrednosti (koja je 17,6 puta veća nego u Kini).

Nažalost, situacija u Srbiji ne može da se poredi sa onom u Kini i Indiji jer se zvanična evidencija o broju obolelih ovde krije. Daje se podatak o broju hospitalizovanih, ali ne i podatak o ukupnom broju bolesnih. A to nije isto.

Hronika evidencije pokazuje permanentno muvanje sa podacima. Sredinom marta prošle godine u svojim izveštajima, koji su se tada nazivali "Informacije o novom koronavirusu", davani su podaci o osobama zadržanim na bolničkom lečenju, kao i o osobama koje se nalaze u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom. Krajem marta ove stavke su počele da se u izveštajima preskaču, da bi od 1. aprila počelo sa specifikacijom hospitalizovanih pacijenata i pacijenata na respiratorima. Oboleli na kućnom lečenju se više ne pominju. Od 16. aprila pominje se "ukupan broj izlečenih građana", ali ne zadugo. Dana 6. juna izveštaj je sadržao podatke o ukupnom broju izlečenih (11.056) i ukupnom broju aktivnih, da bi dan kasnije podatak o ukunom broju izlečenih jednostavno nestao. Bila je to posledica "noći dugog brisanja" kada je 4.052, a potom 211 aktivnih slučajeva obrisano.

Sutradan, izveštaj je sadržao samo pet podataka i obaveštenje "Više informacija na Covid19.rs". A tamo su samo podaci za tekući dan u trenutku poziva linka.

U međuvremenu, broj podataka je spao na četiri, i tako do sredine jula. A dalje, igraju se igre bez granica. Ovih dana daje se 8 podataka, među kojima je i broj pacijenata "hospitalizovani u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama u Republici Srbiji" ukupno, "kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, odnosno koji su suspektni na novi koronavirus". Evo prođe skoro godinu dana kako je za srpsku vlast virus još uvek "nov". Oni koji boluju po kućama se više ne pominju. A šta ministarstvo i krizni štab podrazumevaju pod pojedinim terminima koje koriste, ne može da se nađe. Najznačajnije "unapređenje" u izveštajima je u njihovom nazivu. Sada se zovu "Informacija o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa koronavirusom u Republici Srbiji".

Za razliku od Srbije, u ozbiljnim zemljama, kao što je Australija, pojmovi, su definisani, kao na primer "primljen pacijent" (Admitted patient) (https://meteor.aihw.gov.au/content/index.phtml/itemId/268957). Zato im ide, kako im ide. Ukupan broj zaraženih je 28.777, ukupan broj umrlih 909, broj izlečenih 25.999, broj bolesnih 1.869, broj ozbiljnih slučajeva: 1. Da, a ukupan broj stanovnika 25.667.050.

Konfuzija u izveštajima ministarstva za zdravlje Srbije dovodi do zabune i kod međunarodnih sajtova koji prate pandemiju. Na sajtu worldometers ukupan broj izlečenih (Total Recovered) 24. januara je navedena vrednost 31.156 (koju "drži" od 21. septembra), a bolesnih (Active Cases) je 348.181. Na sajtu Real Time Dashboard naveden je samo isti podatak o broju izlečenih, dok je na sajtu Wikipedia broj izlečenih 372.222, a kao broj aktivnih navedeno je 4.731 što predsatvlja broj hospitalizovanih tog dana.

Bez obzira na validnost podataka koje Ministarstvo zdravlja dostavlja Međunarodnoj zdravstvenoj organizaciji, neke stvari možda mogu da se zaključe i analizom oblika dijagrama dnevnog priraštaja i ukupnog broja zaraženih. Na slici su uporedno prikazana dva dijagrama: ljubičastom bojom je naznačen dnevni priraštaj broja zaraženih. To je polazna veličina za praćenje epidemije, kod koje se ispoljava njena slučajna priroda, "poskakivanje" dijagrama registrovanih vrednosti. Tankom crnom linijom prikazana je kriva koja se dobija usrednjavanjem sedmodnevnih vrednosti. Na dijagramu registrovanih vrednosti trouglovima su označeni dani kada su registrovani lokalni maksimumi, a kvadratima dani kada su registrovani lokalni minimumi.

Plavom bojom označena je kriva koja po danima predstavlja ukupan broj zaraženih. Kao što je već objašnjeno, ona u početku raste polako, ali sve brže, da bi u trenutku kada je postignut prvi (lokani) maksimum dijagrama dnevnih priraštaja (445), nagib bio najveći, a potom počeo da opada. Širenje zaraze je slabilo. Kod Kine se opadanje izvršilo sve do nule, ali u Srbiji ne, jer je 1. juna, član kriznog štaba objavio da je epidemija prestala, što je značilo krenuti u predizbornu kampanju.

Naravno, virusima se ne komanduje i tog dana je samo dostignut (lokalni) minimum dijagrama dnevnog priraštaja (24), kriva ukupnog broja zaraženih nije postala paralelna sa vremenskom osom. I tada je sve krenulo ispočetka.

Ceo taj prvi ciklus, koji je "nasilno" prekinut, trajao je (prema zvaničnim podacima) 88 dana (42 dana rast i 46 dana opadanje broja novoregistrovanih zaraženih slučajeva).

Naravno, virus koji je neočekivano dobio novu priliku da se širi, to je radio sa većim intenzitetom. Uspon je ovoga puta trajao 55 dana, novi lokalni maksimum broja zaraženih je bio nešto veći (467) a silazak je opet prekinut 14. septembra kada je dnevni priraštaj broja zaraženih bio 29.

Jedno je izgleda sigurno, u Srbiji svaki sledeći napad duže traje, i ima veću amplitudu. Uspon ovog trećeg napada trajao je 64 dana, a maksimum je skoro 18 puta veći od prvog. Koliko će trajati silazni deo zavisi i od kriterijuma koliko treba da opadne da bi se zaključilo da epidemija ulazi u "mirnu fazu".

Ako sledimo tragove njegovog brata, da bi se uplovilo u mirne vode (koje doduše i dalje talasaju), treba čekati da dnevni priraštaj broja zaraženih bude manji od 8.

Strah me da izračunam.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati