Korona

Direktno.rs

25. 01. 2021. 07:45 29

Zašto se Vučić još nije vakcinisao kineskom vakcinom?

Prilikom iznenadnog i nenajavljenog svečanog dočeka kineskih vakcina 16. januara, na novinarsko pitanje da li će primiti kinesku vakcinu protiv koronavirusa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao "da će se vakcinisati za sedam ili osam dana".

- Ja ću da se vakcinišem, nije problem, da ljudi vide. Važno mi je da nisam bio među prvima koji su se vakcinisali, da ne kažu da sam sebe prvo spasavao - rekao je Vučić.

Zašto je rekao "nije problem" i da li neki problem postoji? Sve u svemu, rok koji je sam zadao je istekao, a nije se vakcinisao.

Da podsetimo, pre nego što su nadležni organi odobrili za upotrebu kinesku vakcinu kompanije Sinofarm, avion Er Srbije sa tovarom od milion doza vakcina sleteo je 16. januara na aerodrom u Beogradu. Građani Srbije se na poziv nadležnih organa uveliko vakcinišu, ali ne i Vučić.

Kina je odobrila svoju vakcinu 31. decembra 2020. Ova vakcina zvanično je registrovana i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a za hitnu upotrebu odobrena je u još nekoliko zemalja, ali ne i u bilo kojoj zemlji u Evropi.

Za razliku od kineske i ruske koje još čekaju odobrenje zdravstvenih institucija Evropske unije, vakcina Pfizer/BioNtech ima dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), kao i američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

U ovom trenutku nijedna sem kineske vakcine nije dostupna građanima Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati