Korona

Direktno.rs

20. 01. 2021. 16:30 3

Ruska vakcina uskoro u EU, jedino kineska nije ni u kakvoj priči!

Tim Sputnjik V i tim Evropske medicinske agencije (EMA) održali su 19. januara naučni forum. Ruski fond za direktna ulaganja podneo je zahtev za registraciju Sputnjik V vakcine u EU i očekuje se da će bii na razmatranju u februaru. Na osnovu ovih pregleda EMA će doneti odluku o odobrenju Sputnjik V za EU - navedeno je na Tviter profilu Sputnik V, što je potvrda da će EU posle odobrenja koristiti i rusku vakcinu. Jedina vakcina koja za sada nije u priči za evropsko tržište je kineska!

Upotrebnu dozvolu za vakcine za teritoriju Evropske unije može da izda samo Evropska agencija za lekove (EMA).

Predsedavajući Stalne komisije za vakcinaciju Tomas Mertens rekao je pre 10-ak dana da su dve vakcine kompanija Bajontek-Fajzer i Moderna, koje su trenutno odobrene u EU „jednako efikasne i sigurne". Međutim, osim informacije da je mađarski premijer Viktor Orban zatražio hitnu procenu kineske vakcine, ali i nadu da će u roku od nekoliko dana nacionalni regulator za lekove “jasno odgovoriti” može li se početi sa korišćenjem vakcina kineskog proizvođača protiv koronavirusa, "Sinofarm" više nijedna zemlja Evropske unije ne pominje. 

Rusija je svoju vakcinu protiv koronavirusa registrovala još u avgustu, pre nego što su masovna ispitivanja bezbednosti i efikasnosti uopšte počela. U septembru je već objavljen prvi izveštaj o vakcini protiv koronavirusa, i rečeno je da su rani testovi pokazali znake imunog odgovora. 

Neki zapadni stručnjaci još tada su izrazili zabrinutost zbog brzine ruskog rada, međutim, sudeći po današnjem obaveštenju, ruska vakcina će od februara očigledno biti u upotrebi!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati