Korona

[ Izvor: HRT ]

08. 01. 2021. 22:34 0

"Jasno je da će korona da nastavi da mutira"

Profesor mikrobiologije i imunologije Džejms Le Dak, direktor Nacionalne laboratorije Gelvston u Teksasu, govorio je za HRT o epidemiji koronavirusa i tom prilikom je istakao da nema dileme da će koronavirus nastaviti da mutira.

Situacija u SAD-u prilično loša

- U mnogim gradovima virus se nezaustavljivo širi. Naročito je loša situacija u državi Kaliforniji. Mnogi gradovi u našoj zemlji vide veliki porast broja slučajeva. Očigledno je naš zdravstveni sistem zaštite pod velikim teretom. Naše bolnice se ubrzano pune. Jedinice intenzivne nege su gotovo do kraja ispunjene. Zdravstveni tehničari, sestre i lekari gotovo su pred slomom - istakao je Le Dak.

Mere zaštite od koronavirusa

Le Dak je rekao kako je uobičajena poruka nošenja maski.

- Izbjegavajte grupisanje i ostanite kod kuće ako ste bolesni. I perite ruke, naravno. Vrlo je važno da ostanete kod kuće ako ste bili u kontaktu sa zaraženima. Naravno, ako ste zaraženi, ključno je da ostanete kod kuće i izbegnete kontakt sa onima koji bi mogli da se zaraze. To je vrlo teško jer gotovo polovina svih prenosa virusa dolazi od asimptomatičnih osoba - rekao je on i dodao:

- Na primer, na našem Institutu većina ne dolazi u kancelarije i laboratorije na posao, a ako dolaze, moraju da nose maske.

Vakcinisanje i nuspojave

Naglasio je kako je Svetska zdravstvena organizacija razvila vrlo delotvornu vakcinu.

- To je postignuto u istorijski kratkom vremenu. To je nešto zbog čega treba odati priznanje naučnicima širom sveta. Proizvođači vakcine pokazali su da su spremni da proizvedu novu vrstu vakcine, koja se pre nije proizvodila u ovolikom broju. Oni to čine na nivou koji je ključan za ovu globalnu pandemiju. Izazov sa kojim se sad susrećemo jeste kako da distribuiramo vakcinu od proizvođača do mesta distribucije i onda sa tih mesta do krajnjih ruku pacijenata.

Jasno je da će virus nastaviti da mutira

- Ne iznenađuje nas kada vidimo te mutacije. Trebalo bi da se brinemo štiti li vakcina i od tih mutacija. Vrlo sam uzbuđen što mogu da kažem da je novi rad sa našeg Instituta dokazao da najčešće mutacije ne utiču na delotvornost vakcine. Danas smo objavili da će nas postojeće vakcine štititi i od najnovijih mutacija virusa - zaključio je Le Dak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati