Korona

[ Izvor: Raskrikavanje ]

23. 12. 2020. 20:40 8

"Ugovor između Srbije i Fajzera o vakcinama strogo poverljiv"

Koliko smo vakcina protiv virusa korona kupili od kompanije "Fajzer" i po kojoj ceni za sada će ostati skriveno od javnosti, jer je ugovor između naše zemlje i te kompanije označen kao strogo poverljiv, navodi se u odgovoru koje je Ministarstvo zdravlja dostavilo Raskrikavanju. Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za Raskrikavanje da mu nije jasno zašto je ugovor tajan i da je u interesu javnosti da sazna informacije o vakcini, kao i koliko novca iz budžeta je potrošeno na njihovu nabavku.

Raskrikavanje je još 10. novembra uputio pitanja o kupovini vakcina od kompanije "Fajzer", odmah nakon prvih najava da će Srbija nabavljati i njihove vakcine. Pitanja je taj medij poslao, između ostalih, i na adrese Ministarstva zdravlja, Agencije za lekove i medicinska sredstva, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Raskrikavanje je ovim institucijama zatražilo kopiju ugovora koji je potpisan sa "Fajzerom" i "Biontekom", kao i informacije o ceni, količini i datumu kada će vakcine biti isporučene, te o svim pravima i obavezama Srbije, koje proizilaze iz ugovora.
Dan nakon što je u Srbiju stigao prvi kontigent od 4.800 "Fajzer" vakcina, odgovor je stigao iz Ministarstva zdravlja koje je, pozivajući se na Zakon o tajnosti podataka, odbilo da Raskrikavanju dostavi tražene informacije.

- Ovaj ugovor označen je kao strogo poverljiv dokument u skladu sa odredbama Zakona o tajnosti podataka - navodi se kratko u odgovoru, ali bez konkretnih članova tog Zakona, na koje se pozivaju.

U Zakonu o tajnosti podataka navodi se da se stepen tajnosti "strogo poverljivo određuje radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije".
Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže za Raskrikavanje da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama javnost ima nesporan interes da pristupi podacima koji su u posedu organa vlasti, a tiču se ugrožavanja i zaštite zdravlja stanovništva.

- Čini se da je naša Vlada manje-više sve te informacije označila kao strogo poverljive, a to zapravo znači da oni misle da će, ako građani Srbije saznaju koliko je sredstava, za koje kolličine medicinske opreme i lekova potrošeno, Srbija pretrpeti štetu i to ne bilo kakvu štetu, nego tešku štetu - kazao je Šabić.

- To je potpuno neobjašnjivo, u najmanju ruku, Vlada bi morala da objasni o kakvim je to interesima reč i o kakvoj šteti je reč - dodaje on.
Šabić podseća da je označavanje ovih informacija kao "strogo poverljivih" suprotno i Zakonu o budžetskom sistemu, koji sadrži princip transparentnosti. Izuzetak može biti bezbednost zemlje, odbrana zemlje ili međunarodni odnosi.

- Ne vidim kakva bi šteta po bilo koja od ova tri interesa mogla biti prouzrokovana samom činjenicom da će, što je najnormalnija stvar u svakoj uređenoj zemlji, Vlada položiti račun o relevantnim činjenicama, posebno u ovakvim situacijama - objašnjava Šabić.

Nedavno je i kompanija "Fajzer" odbila da dostavi dnevnom listu Danas detalje tog ugovora, navodeći da su njegovi detalji poverljivi.

U Srbiju je juče stiglo 4.800 doza Fajzerovih vakcina, a predsednik Aleksandar Vučić je najavio danas da će vakcinacija početi u četvrtak. Vakcinu će, kako je najavljeno, prvo primiti korisnici staračkih domova, ali i premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog Predrag Kon i članovi Kriznog štaba.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati