Korona

[ Izvor: Beta ]

04. 12. 2020. 13:58 0

Putnici iz Srbije ponovo na švajcarskom spisku obaveznog karantina

Srbija se nalazi na spisku 15 zemalja čiji će građani od 14. decembra ako ulaze u Švajcarsku, kao potecijalni prenosioci koronavirusa, morati u desetodnevni karantin.

Švajcarska Savezna uprava za zdravlje objavila je danas novi, prošireni spisak rizičnih zemalja, a od zemalja regiona na spisku su i Crna Gora, Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija.

U saopštenju se navodi da negativan test na koronavirus ne oslobađa od karantina, pošto negativan test ne isključuje infekciju. Švajcarske zdravstvene vlasti listu rizičnih zemalja ažuriraju na osnovu broja zaraženih u nekoj zemlji na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.

Karantina su, ipak, oslobođene određene kategorije putnika, i to osobe koje putuju iz neodložnih poslovnih razloga, lica koja putuju iz hitnih medicinskih razloga i putnici koji su kraće od 24 sata bili u tranzitu kroz neku od rizičnih zemalja.
Na spisku zemalja za čije građane važi obavezan karantin su i SAD, Madjarska, Poljska, Portugal, Luksemburg, Andora, San Marino, Litvanija, Gruzija i Jordan. Švajcarska je kao zone posebnog rizika označila i pojedine pokrajine u dve susedne zemlje - Italiji i Austriji.

Građani koji dolaze iz zemalja na spisku dužni su da se odmah po dolasku u Švajcarsku upute u svoje domove ili neki drugi adekvatan smeštaj, i to tako što će poštovati fizičku distancunositi masku i izbegavati sredstva javnog transporta, a zatim moraju deset dana da provedu u izolaciji i bez fizičkog kontakta sa drugim ljudima.

Osobe koje prekrše karantin ili obavezu nošenja maske u Švajcarskoj mogu da budu kažnjene sa do 10.000 švajcarskih franaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati