Korona

Direktno.rs [ Izvor: Taz.de ]

21. 11. 2020. 23:09 7

NEMCI PIŠU "Vučić pre SPC saopštio da je Irinej umro"

"Vest da je srpski patrijarh Irinej umro, nije iznendila. Poglavar Srpke pravoslavne crkve je od 4. novembra bio pozitivan na koronavirus i lečen je u kovid-ambulanti u vojnoj bolnici u Beogradu. Posle 10 dana stanje 90-godišnjaka se pogoršalo. U četvrtak je SPC demantovala izveštaje da je poglavar crkve umro, ali je potvrdila njegovo kritično stanje. U petak ujutru Srbiji su dobili vest da je 45. srpski pravoslavni patrijarh umro u 7:07", piše nemački Taz.de.

Ipak, Nemci se osvrću na jednu zanimljivu činjenicu.

- Iznenadilo je to što je pre Crkve predsednik Aleksandar Vučić prvi zvanično potvrdio msrt patrijarha putem Instagrama rečima: "Bila mi je čast što sam Vas poznavao. Takav čovek nikad ne odlazi..." - piše ovaj medij i navodi:

- Čak i unutar Crkve Irinej je kritikovan zbore prebliskog kontakta sa autoritarnim predsednikom. "Vučić se bori kao lav za Kosovo", pričao je patrijarh i čak je o odlikovao šefa države najvišim crkvenim ordenom Svetog Save. Irinej je takođe pre godinu dana osudio građanske masovne proteste protiv Vučićeve vladavine. "Ono što danas vidimo na ulicama nije dobro. To čini naše neprijatelje jakim" - prenosi nemački portal reči patrijarha Irineja iz prošle godine.

Taz.de navodi da takav odnos prema Vučiću nije prošao nezapaženo.

- Zauzvrat, crkva je uživala određenu finansijsku podršku države, na primer izgradnjom Hrama Svetog Save, koji svojim monumentalnim obrisima dominira centrom Beograda. Kritičari patrijarhove "previše sekularne" politike smatraju da je nasledstvo Irineja povezano i sa Vučićevim režimom, što bi takođe moglo da utiče i na izbor novog patrijarha.

Taz.de na kraju navodi i na koji način će biti izabran naslednik patrijarha Irineja, da će se u jevanđelje staviti tri koverte sa imenima trojice vladika sa najviše glasova, posle čega će najstariji član konferencije birati novog patrijarga. Podseća nemački medij da je ovo pravilo postavljeno u crkvenom ustavu kako bi sprečilo Komunističku partiju da se previše meša u izbor patrijarha u Jugoslaviji.

Takođe, Taz.de navodi da su pre Irineja, od koronavirusa preminuli episkop Milutin i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, za koga se navodi da je bio protivnik Aleksandra Vučića, koga je nazivao "izdajnikom", a imao je i značajnog udela u padu režima Mila Đukanovića u Crnoj Gori.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati