Korona

Petar Bošnjaković

07. 11. 2020. 06:00 2

Tragovi manipulacije podacima u Srbiji

U Srbiji se sa podacima manipuliše takoreći od samog početka epidemije. Da bi se to pokazalo, valja samo slediti tragove.

Obaveštenja o novom korona virusu i epidemiološke podatke Ministarstvo daje od 26. februara na adresi https://www.zdravlje.gov.rs/news/section.php?. Svaka objava se čuva na posebnoj stranici. Međutim, ono što se prikazuje zavisilo je od političke procene situacije. U početku saopštavano je samo 6 podataka: ukupan broj potvrđenih slučajeva, broj novotestiranih uzoraka, broj novih pozitivnih nalaza, broj hospitalizovanih slučajeva, broj slučajeva u kućnim uslovima, kao i ukupan broj testiranih osoba. Prva smrt jednog pacijenta konstatovana je 21. marta, da bi nakon toga prestalo da se o izveštava o smrtnim slučajevima. Taj podatak mogao je da se vidi u dnevnom izveštaju na početnoj stranici drugog sajta https://covid19.rs/, a arhiva se čuva u rubrici "Izveštaj zavoda za javno zdravlje". Međutim, poslednji sačuvani izveštaj na ovom sajtu je od 4. maja.

Šibicarenje je ubrzo krenulo. Od 25. marta prestali su da se pojavljuju podaci o broju slučajeva u kućnim uslovima. A u izveštaju od tog dana ne pominje se hospitalizacija iako je bilo 81 pozitivnih uzoraka, dakle novozaraženih. Sledećeg dana bilo je 73 pozitivnih, a samo 47 hospitalizovanih. Šta je bilo sa preostalih 81+73–47 = 107 pozitivnih u ta dva dana nije registrovano.

Odluka o otvaranju privremenog objekta za smeštaj obolelih lica na "Beogradski sajam" zvanično je doneta tek 10. 04.2020., iako su oni tamo smeštani od početka aprila. Podaci o broju pacijenata u njemu prikazani su u izveštaju 4. i 5. aprila, a nakon toga se više ne pojavljuju. Doduše, 13. aprila pokrajinski sekretar za zdravstvo je saopštio da je na Beogradskom sajmu smešteno 387, a na Novosadskom 170 pacijenta. Pacijenti su smeštani i u Domu studenata, medicinskoj školi, hotelu.... Na Beogradskom sajmu pacijenti su pretili štrajkom glađu "ako ne budu ponovo testirani na koronavirus i ne dobiju rezultate prvih testova napismeno".

RTS je 29. aprila javio da je smanjen broj teških pacijenata i da je kroz Sajam prošlo 1.000 zaraženih. Pritom, država se nije potrudila da sve povratnike iz inostranstva obavesti da im je određena mera izolacije. Pričalo se da su poziv iz policije u kojem je rečeno da su u obaveznoj kućnoj izolaciji neki su dobili tek 10 dana nakon što su doputovali u zemlju, a neki ni tada.

Pored četiri podatka koji se, u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije, šalju i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (i na njenom portalu prikazuju se i kao sedmodnevni priraštaji brojeva zaraženih odnosno umrlih, i kao ukupne vrednosti svedene na milion stanovnika), obaveštenja koja se u Srbiji registruju svakog dana sadrže i druge podatke. Doduše, kako kad, i kako koje, ali ne i one koji su ključni za sagledavanje intenziteta epidemije. A to su: broj aktivnih slučajeva (Active Cases) i broj oporavljenih lica (Total Recovered).

Od 16. aprila u izveštaju se pojavljuje ukupno devet brojnih stavki, među kojima je i podatak o broju izlečenih građana. Tako je bilo do 6. juna, kada prestaju da se navode. Od 8. juna izveštaj se sveo na pet podataka i uputstvo "Više informacija na Covid19.rs". A taj portal je prepun slika o "delanju" vlade, dok se svakog dana novi podaci o epidemiji prepisuju preko starih. Da bi se naknadno videlo šta je bilo proteklih dana treba da se "kopa" po arhivi. Kao što je već istaknuto, počevši od 4. maja, arhiva na ovom sajtu se više ne inovira.

Naravno, imali su preča posla, pripremu za izbornu farsu. Pravili su se da ne znaju šta se desilo u Francuskoj, jer ON nije hteo da odustane od izbora. Nije hteo ni da sledi svog brata predsednika Kine. A ovaj je, kada je video da je epidemija izmakla kontroli, odmah od ostatka zemlje odsekao Vuhan i petnaestak gradova. Rezultati toga videli su se ubrzo. Do ovog trenutka, na svakog umrlog od korone u Kini, u kojoj živi petina stanovništva ove planete, u ostatku sveta umrlo je 240 puta više.

I ministar i krizni štab kao da ne znaju da se na na stranici Coronavirus Pandemic Real Time counter neprekidno daje trenutno stanje za 220 država i teritorija (https://www.youtube.com/watch?v=NMre6IAAAiU&feature =emb_rel_err), prikazano kroz tri podatka: Cases, Deaths i Recovered. Kao ni da se na portalu Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_by_country_and_territory za više od 227 zemalja i teritorija vodi evidencija o pandemiji. Jer tamo se svakodnevno inoviraju i čuvaju podaci: Confirmed cases, Active cases, Recovered i Deaths. Kao i njihov prikaz u grafičkom obliku. Ima tamo još dosta dijagrama, ali se velika većina više ne inovira. To je nedopustivo za vladu koja ima za cilj da ova zemlja "postane jedna od vodećih digitalnih habova u Evropi" (štogod to značilo) https://www.srbija.gov.rs/vest/494499/srbija-se-prikljucuje-evropskom-dijalogu-o-digitalizaciji.php .

I konačno, na portalu Worldometer podaci za 216 država i teritorija prikazuje se u obiku tabele, koja sadrži 12 podataka, a koja se može sortirati po željenom pokazatelju https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries).

Za svaku zemlju posebno se daju grafički prikazi.

Ali sve to ništa ne znači tvorcima originalne srpske strategije borbe protiv korone, čiji je temelj manipulacija podacima i ljudima. Jer, nezavisno od (ne)pouzdanosti zvaničnih podataka u Srbiji, a i šire, previše je zbrke u izveštajima Ministarstva za zdravlje Srbije, kao i izjavama članova kriznog štaba.

U Srbiji su jednom, ali samo jednom: 10. avgusta, objavili izveštaj koji je sadržao 12 podataka. To naravno nisu bili podaci koje daje Worldometer, ali među njima su bile i četiri značajne nove stavke: "U poslednja 24 časa hospitalizovano je 158 osoba, Otpušteno sa bolničkog lečenja 160 osoba, Broj aktivnih slučajeva: 8.651 (uključuje sve labaratorijski potvrđene pozitivne slučajeve u ovom momentu, hospitalizovane ali i one koji su na kućnom lečenju, u samoizolaciji), i Broj izlečenih pacijenata od početka epidemije: 18.965".
https://www.zdravlje.gov.rs/vest/349535/aktuelni-epidemioloski-podaci-o-novom-korona-virusu-u-republici-srbiji-za-10082020godine.php. Doduše, dve poslednje stavke su već sutradan nestale, a prve dve 5. septembra.

Ne ulazeći u razmatranje pouzdanosti zvaničnih podataka u Srbiji, provera njihove konzistentnosti daje zanimljive rezultate. Potrebna je samo računica iz osnovne škole. Broj potvrđenih slučaja tog dana (28.262) umanjen za Broj preminulih od početka epidemije do tog dana (646) i Broj izlečenih pacijenata (18.965) daje Broj aktivnih slučajeva 8.651. Tačno kao što je i navedeno. Međutim, Broj potvrđenih slučaja tog dana umanjen za Broj preminulih od početka epidemije i Broj hospitalizovanih pacijenata tog dana (2.873) daje kao broj izlečenih pacijenata 24.743, a to nije vrednost koja je navedena u izveštaju Ministarstva (18.965).
I to nije sve. Ako se na Broj ukupno hospitalizovanih pacijenata registrovan prethodnog dana (2.999, navedeno u izveštaju Ministastva za 9. avgust) doda broj hospitalizovanih u poslednja 24 sata (158) i oduzme broj otpuštenih sa bolničkog lečenja 10. avgusta (160 osoba), dobija se kao broj (trenutno) hospitalizovanih pacijenata 2997, a ne 2.873, kao što je navedeno.

Moglo bi da se postavi pitanje: "štamparske" greške ili se opet radi o kozi i rogu?

Na odgovarajućoj stranici sajta Vikipedija posvećenoj Srbiji, kao broj izlečenih (Recoveries) dat je podatak 24.743 (kao što izveden račun daje). I brojevi potvrđenih (# of cases), umrlih i bolesnih (Active cases) se slažu. Kao i podaci za prethodni dan o registrovanim slučajevima (28.099), ukupno hospitalizovanim (2.999) i preminulim (641). Međutim, podaci o broju izlečenih ne mogu da se porede, jer u izveštaju Ministarstva Srbije za prethodni dan ne postoje. Nema koze, nema ni roga.

Stanje 4. novembra prikazano u izveštaju ministarstva i na portalu WORLDOMETER, dato je u sledećoj tabeli.

Pada u oči odstupanje u podatku o bolesnim licima. Inače, podaci Cases, Deaths i Recovered na stranici Coronavirus Pandemic Real Time counter imaju iste vrednosti kao i na portalu WORLDOMETER.

Iako snega još nema, tragovi se ipak vide, ali narod ćuti i trpi. A dokle će, ne zna se.

O rezultatima dosadašnje strategije borbe sa virusom rečito govori dijagram dnevnog priraštaja broja zaraženih u Srbiji. Zbog slučajne prirode ove veličine, dijagram je "čupav". Na njemu su naznačene karakteristične tačke.

Crna tačka u aprilu, zaokružena crvenom bojom, označava dan kada je registrovan prvi vrh (matematičari bi rekli: lokalni maksimum) priraštaja broja zaraženih u jednom danu (445). Nakon toga broj novozaraženih se smanjuje. Ružičasta tačka zaokružena crvenom bojom označava 1. jun, dan kada je registrovan prvi lokalni minimum (18). Nakon toga dijagram raste sve do 26. jula, kada je registrovan drugi lokalni imaksimum (467). Potom dijagram ponovo opada. do 14. septembra kada je registrovan drugi lokalni minimum (29). A zatim se scenario ponavlja.

Iako je 4. novembra registrovan najveći priraštaj broja zaraženih u Srbiji (2.412), u ovom trenutku ne može da se kaže da li je to treći vrh i, nadamo se, poslednji. Inače, epidemija se može smatrati završenom kada dijagrami koji pokazuju ukupan broj zaraženih odnosno umrlih postanu paralelna vremenskoj osi (fizičari bi rekli: uđu u zasićenje), i ostanu tako bar nedelju dana duže od najdužeg registrovanog intervala inkubacije bolesti.

Novopostavljeni stari ministar je još 26. oktobra izjavio: "Srbija se sprema za najgori scenario... mislim da smo se previše opustili…" . Istina je drugačija. Nisu se oni opustili (jer i dalje grabe sve što mogu) nego su se zaneli. A ministar je samo papagajski ponavljao priču generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije da se severna hemisfera nalazi u "kritičnom trenutku" i da će naredni meseci biti veoma kritični.

Inače, Kina je do sada obavila preko 160 miliona testova. Ukupan broj zaraženih do sada je 86.087. Drugim rečima, da bi pronašli jednog zaraženog izvršili su prosečno preko 1.800 testova. U Srbiji je do sada izvršeno 25,7 testova po zaraženom.

Prema zvaničnim podacima, da bi 4. novembra pronašli 2.412 zaraženih u Srbiji je izvršeno 12.617 testova. Šta bi bilo da je izvršeno duplo više testova ne smem ni da pomislim.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati