Korona

Direktno.rs

20. 10. 2020. 07:25 9

PITAMO KRIZNI ŠTAB: Za koje maske garantujete da su efikasne i kako se koriste?

S obzirom na to da je posle šest meseci od izbijanja pandemije, stav smušenog i često kontradiktornog Kriznog štaba da je nošenje maski jedina zaštita od Covida 19, krajnje je vreme da javnosti dostave pečatirani dokument sa potpisima u kome navode precizan spisak tipova maski, proizvođača i trgovaca maski za čiju efikasnost garantuju!

U tom dokumentu imaju obavezu da sastave precizno uputstvo kako se koji tip maske koristi, koliko dugo mogu da se koriste, koje maske su za jednokratnu a koje za višekratnu upotrebu i na koji način se dezinfikuju one koje mogu više puta puta da se koriste.

Zbog brojniih nepreciznih i smušenih izjava članova Vučićevog Kriznog štaba, građani su zbunjeni, nikome ništa ne veruju a posebno imajući u vidu da je na tržištu zaštitnih maski potpuni haos - apoteke i raznorazni maloprodajni objekti su preplavljeni maskama koje su već na prvi pogled sumnjivog kvaliteta, postoji gomila nepoznatih proizvođača i sumnjivih trgovaca.

Država i Krizni štab imaju obavezu da kontrolišu maske koje se prodaju na tržištu i da potpisima odgovornih lica garantuju koje maske i u kojoj meri ispunjavaju epidemiološke standarde. U Srbiji se danas prodaju maske za fizička lica, a koštaju 12-15 dinara po komadu, pa se postavlja pitanje da li su one efikasne kao one koje su se donedavno prodavale za 120 dinara?

Maske koje se prodaju kao originalne epidemiološke sa oznakom N95 sa ili bez filtera prodaju se za 80 -90 dinara, a donedavno je cena bila 400-600 dinara, pa nam Krizni štab duguje jasan odgovor: da li te maske samo fizički liče na prave N95 ili zaista imaju svojstva pravih N95 maski koje su u svetu proglašene za najefikasnije u masovnoj upotrebi. Suština je da članovi Kriznog štaba po ceo dan daju izjave u kojima insistiraju da nas samo maske spasavaju od epidemijske katastrofe, a na tržisštu ima maski upitnog kvaliteta, građani ne znaju ni koje maske treba da kupe ni koliko dugo su efikasne, a mnogi ne znaju ni kako se koriste.

Svedoci smo da prosečan, osiromašeni građanin kupuje "hiruršku" masku ili masku koja liči na hiruršku i za jednokratnu je upotrebu - a onda danima nosi tu jednu te istu masku da ga neko ne bi kaznio i nema svest da takav način nošenja maske nema nikakvog efekta.

Građani nisu krivi, građani žele da budu disciplinovani i da štite i sebe i druge, ali za situaciju je svojim neodgovornim izjavama i odsustvom kontrole na tržištu maski - odgovoran isključivo Krizni štab i Vučićev režim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati