Korona

Direktno.rs

18. 10. 2020. 10:32 43

"Ako nećete maske biće zatvaranja, na vakcinu ne možemo da računamo"

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas gostujući na TV Prva da ga ne zanimaju pravne i političke posledice uvođenja vanrednog stanja te da će ukoliko dosadašnje epidemiološke mere ne urode plodom, ono ponovo biti uvedeno.

- Umesto da budemo pametniji, mi smo nekako anestezirani. I dalje se nešto priča - stabilno, kakvi stabilno, mi se nalazimo u krajnje pretećoj situaciji. Beograd će možda već do kraja nedelje biti u vanrednoj situaciji - rekao je Kon.

Kon je istakao da se širenje virusa može sprečiti samo ukoliko se spreče kontakti.

- Da li će to biti policijski čas, vanredno stanje, mene kao epidemiologa uopšte ne interesuje - istakao je Kon.

Kon je naglasio i da ga ne zanimaju pravne zavrzlame oko uvođenja vanrednog stanja, te da će se ukoliko za to bude potrebe ono uvesti. 

- Kapaciteti već počinju da se troše. Ovaj virus ne čeka, ovde se mere donose odmah. Ako dosadašnje mere i maske ne funkcionišu onda će biti zatvaranja, nema između - istakao je Kon.

On je poručio svima koji mešaju koronu sa politikom da nisu u pravu i da ga ne interesuje ni politika, ali ni nepoverenje građana.

- Pravnici treba da sede i da objašnjavaju zašto nesto može ili ne, Od početka pričam da je moja jedina partija epidemiologija, i neću se maći od toga. Radim svoj posao i ništa drugo - istakao je Kon.

Na vakcine ne možemo računati, kako je rekao Kon, u skorije vreme i na njih se u ovoj epidemiološkoj situaciji ne možemo osloniti.

- Veliko je pitanje za koga će vakcina moći da se koristi, to je veliko etičko pitanje. Nemojmo računati na vakcinu, barem za ovo preko zime, postojimo samo mi - rekao je Kon.

Upitan zašto maske nisu obavezne na otvorenom prostoru, Kon je istakao da se medicinski deo Kriznog štaba složio da su one neophodne, ali da ova mera nije sprovodiva.

- Kada kažem da se u Srbiji ljudi više plaše kazni nego smrti, to važi i za građane i za vlast - zaključio je Kon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 43

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati