Korona

[ Izvor: Beta ]

17. 10. 2020. 12:51 3

Merkel pozvala sunarodnike da ostanu kod kuće

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas sunarodnike da smanje društvene aktivnosti i da ostanu kod kuće dok se epidemija korona virusa zahuktava.

"Odustanite od svakog putovanja koje nije zaista neophodno, svake proslave koja nije stvarno neophodna. Ostanite kod kuće, u mestu stanovanja koliko je to moguće", rekla je kancelarka u svom nedeljnom podkastu.

"Kakva će biti zima, kakva će biti Nova godina, odlučuje se u danima i nedeljama koje dolaze", upozorila je ona.

Nemačka je zabeležila 7.830 slučajeva korona virusa u poslednja 24 časa, što je rekord za zemlju od izbijanja pandemije Kovida-19, prema zvaničnim podacima objavljenim danas.

U prethodna 24 časa umrlo je 33 ljudi, a ukupno je u zemlji umrlo 9.767 ljudi od početka krize. Kriza je do sada manje pogodila Nemačku u odnosu na većinu njenih evropskih suseda.

U borbi protiv povratka epidemije, Merkel, naučnica po obrazovanju, podsetila je na značaj poštovanja sanitarnih mera i redovnog provetravanja zatvorenih prostora, objašnjavajući da sada "treba ići dalje".

- Ako svako od nas sada značajno smanji broj susreta van sopstvene porodice na neko vreme, možemo uspeti da smanjimo i preokrenemo trend povećanja infekcija - upozorila je ona.

Ona je rekla da je svesna da je za mnoge to teško odricanje ali je naglasila da će taj privremeni napor omogućiti da se izbegne preopterećenje zdravstvenog sistema, da ostanu otvorene škole i obdaništa i da se spasu privreda i radna mesta.

- To je najefikasnija alatka kojom sada raspolažemo u borbi protiv pandemije. Danas je to potrebnije nego ikad - dodala je Merkel.

Merkel i regionalne vodje su u sredu ustanovili mapu puta za suzbijanje novog izbijanja zaraze, uvodeći nove restrikcije medju kojima je noćno zatvaranje barova i restorana od trenutka kada se predje odredjen prag zaraze. 

Više saveznih država se suprotstavilo tim merama.

Upravni sud u Berlinu je tako u petak poništio odluku o zatvaranju restorana i barova u glavnom gradu izmedju 23.00 i 6.00 sati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati