Korona

Direktno.rs

12. 10. 2020. 11:23 0

Apel lekara: Poštujte epidemiološke mere!

Lekari iz udruženja "Ujedinjeni protiv kovida" uputili su danas apel svim građanima Srbije "ko god da smo, kome god narodu i veri pripadali i koju god političku opciju podržavali". Kako kažu, nema podela na dobre i loše, naše i njihove, već se svi moramo pridržavati istih pravila i biti spremni na novi talas epidemije koronavirusa.

Epidemiološka situacija se iz dana u dan pogoršava, a uskoro nas očekuje novi talas epidemije "koji ne mora da bude slabiji od prethodna dva, sa nesagledivim posledicama po narodno zdravlje i zdravstveni sistem", te lekari apeluju da svi sada i odmah počnu da dosledno poštuju protivepidemijske mere:

- Da pravilno nosite masku za lice (maskom su istovremeno pokriveni i usta i nos) - uvek kada boravite u zatvorenom prostoru (javnom prevozu, tržnim centrima, kafićima...);

- Da držite pravilno odstojanje od oko 2 metra od svih osoba u vašoj okolini;

- Da nosite masku i kada ste na otvorenom prostoru, ukoliko niste u mogućnosti da obezbedite međusobno odstojanje od oko 2 metra u odnosu na druga lica u vašoj okolini;

- Da redovno i češće nego uobičajeno perete ruke bar 20 sekundi vodom i sapunom i povremeno ih dezinfikujete alkoholom;

- Da u narednih nekoliko meseci izbegavate skupove i ne organizujete slave i proslave, koje su potencijalno najveći izvor širenja zaraze;

Sve ovo dugujete, kako kažu, sebi i svojim najbližima, kojima, ako se inficirate virusom, možete preneti smrtonosnu bolest.

- Na vrhuncu prošlog epidemijskog naleta, samo nekoliko dana nas je delilo od kolapsa zdravstvenog sistema, trenutka kada za ozbiljno obolele nema slobodnih mesta u zdravstvenim ustanovama za lečenje i negu kovid bolesnika - navode lekari.

Tada postaju ugroženi svi oni kojima je potrebna zdravstvena pomoć i nega, oboleli od kovida, ali i veliki broj naših sugrađana koji boluju od raka, infarkta i drugih sličnih oboljenja, kao i svi kojima je potrebna bilo koja hirurška intervancija.

Lekari su apelovali građane i da se ne ugledaju na političare.

- Oni se, ne samo u našoj zemlji, već i u mnogim drugim sredinama u svetu, ponašaju bahato, nekažnjeno krše protivepidemijske mere i ugrožavaju okolinu. Umesto da daju primer građanstvu kako se štiti od infekcije virusom, oni često podstiču modele ponašanja koji pogoduju širenju epidemije - navode "Ujedinjeni protiv kovida".

Lekari su zamolili građane da poslušaju ove preporuke i mere jer su oni ti koji su prethodnih "6 meseci uz nadljudske napore danonoćno brinuli o vama, čuvali vam zdravlje i živote, čineći to često na uštrb sopstvenog zdravlja i na račun vremena provedenog sa našim porodicama".

- Verujemo da ćete nas razumeti i poslušati. Jer jedina šansa da uspemo u ovoj borbi sa virusom je da budemo zajedno. Ujedinjeni! - poručili su lekari.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati