Korona

Direktno.rs

01. 10. 2020. 09:42 27

Lončar: Kon laže! (VIDEO)

Mogu odgovorno da vam kažem kao resorni ministar da ta informacija da je umrlo tri puta više ljudi nije tačna. Stojim iza toga. Nije utemeljeno na jednom dokazu i zamolio bih sve da budu oprezni kad iznose takve podatke. Nemam šta drugo da dodam. Ono što je predsednik rekao, isto to mislim - istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, govoreći o izjavi dr Predraga Kona o broju umrlih, koji je prema njegovim navodima znatno veći od zvaničnih podataka.

Podsetimo, Predrag Kon je pre dva dana izjavio da je on sa svojim timom obradio podatke do juna meseca,

- Tri puta je bilo više smrtnih slučajeva od kovida 19 nego što je bilo pismeno prijavljeno - izjavio je Kon.

Prema tvrdnjama ministra Lončara, ispada da jedan od "najrelevantnijih" članova Kriznog štaba izneo neistinu.

Inače, još u junu je BIRN objavio da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244. BIRN je svoje istraživanje objavio na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.

Dr Kon je juče ponovo govorio o podacima o broju umrlih, rekavši da to pominje već neko vreme i da je totalno očekivano da se realan broj umrlih ne podudara sa podacima koje ime Krizni štab, zbog, kako kaže, "grešaka informatičara".

- Ja o tome pričam od sredine septembra. To nije od juče. Na četiri televizije sam pričao o tome, saopštavao višak smrtnosti i sve ono što sam juče rekao, sam već govorio - rekao je Kon i dodao:

- Ono što smo dobijali, dobijali smo od informatičkog sistema. Kada neko govori i kaže: 'To nije istina', ja moram da mu kažem da nije istina to što on govori. Informatički sistem koji je sve te stvari povezivao nije nikada postojao u zemlji. Mi smo radili na osnovu prijava zaraznih bolesti, prijava smrti od zaraznih bolesti, a posle toga, dva meseca kasnije, stizale su potvrde od smrti koje su deo jednog obrasca, 'DEM 2', koji je vezan i za matičara, i za mogućnost sahranjivanja. Prema tome to su najpouzdaniji podaci - zaključio je dr Kon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati