Korona

Petar Bošnjaković

23. 09. 2020. 16:42 3

REČ PROFESORA "Krizni štab sve promašio, a nije snosio posledice"

PROLOG - U početku bejaše optimizam. Sredinom februara, srpski analitičar u oblasti bioinformatike tvrdio je za epidemiju u Kini da "do marta bi epidemija trebalo da bude završena".

Početkom marta u Srbiji krenula je priča se o "najsmešnijem virusu u istoriji čovečanstva" i da tamo "gde stavljate alkohol koronavirus ne raste". A onda se vlast zabrinula za narod pa je poslala duge cevi pojavile na ulice Beograda. Potom je krenulo lizanje kašike, a onda se 20. marta u Srbiji dogodio prvi smrtni slučaj uzrokovan koronom. Krajem marta, članica kriznog štaba je izjavila "da Srbija jeste na dobrom putu u borbi protiv koronavirusa, jer ima jasno zasnovanu strategiju".

Krajem aprila preduzete su ozbiljne mere. Vlada Srbije zabranila je kretanje tokom prvomajskih praznika.

Početkom maja direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac saopštio je; "Što se Kragujevca i što se mene tiče, korona je pala!". Tog dana u Srbiji je bilo ukupno registrovano 10.032 potvrđenih slučajeva, ukupno izlečeno 2.732 građana, a umrlo 213. Što znači da je bolesnih bilo 7.087, a hospitalizovano 1.437 pacijenata.

Sredinom maja generalni sekretar UN ocenio je da "svet plaća visoku cenu zbog različitih strategija u borbi protiv pandemije".

Početkom juna desio se "čudesni skok" broja prezdravelih: preko noći je "izlečeno" 4.052 bolesnika. Član kriznog štaba je konstatovao: "Mi sada ulazimo u zonu kada iz nesigurne epidemiološke situacije prelazimo u povoljnu", ali da "da se epidemija ne može odjaviti jer je za to potrebno da prođe 28 dana bez ijednog slučaja". Pet dana kasnije, ministar zdravlja je najavio "da bi poslednji slučaj zaraze koronavirusom u Srbiji trebalo da se zabeleži oko 9. ili 10. jula". Na održanim parlamentarnim izborima registrovan je najmanja izlaznost od uvođenja višepartijskog sistema 1990. godine. Ali je izborna krađa bila najveća.

Početkom jula procenjeno je da "korona uskoro nestaje" iako je 2. jula bilo registrovano 359 pozitivnih slučajeva. Krajem jula misis lapsus je izjavila da "u našoj zemlji može funkcionisati jedino srpski model borbe protiv korone". Nije doduše rekla u čemu je suština tog modela i ko je kreator tog modela, ali je dala prognozu da je "ako se takav trend nastavi, za očekivati da narednih dana, do kraja nedelje imamo silazni tok u broju zaraženih". Opet lapsus? Jer zaraza se, dok traje, stalno širi. Brže ili sporije.. Dok ne prestane. Privremeno ili definitivno. Broj zaraženih je neopadajuća veličina, koja može samo da raste ili stagnira. A ono što je stvarno bilo "za očekivati" nije bilo za slavospev.

Dan kasnije i predsednik je izjavio "da veruje da će narednih dana krenuti da se smanjuje broj zaraženih koronavirusom“. A četiri dana potom (26. jula) dostignut je maksimum dnevnog priraštaja broja zaraženih. Bio je veći od onog u aprilu.

Početkom avgusta generalni direktor svetske zdravstvene organizacije je izjavio "Postoje dva osnovna elementa za efikasno rešavanje pandemije. Lideri moraju da pojačaju delovanje, a građani moraju da prihvate nove mere. Moja poruka je kristalno jasna: suzbijanje, suzbijanje, suzbijanje virusa". Krizni štab je 21. avgusta doneo odluku kojom je data preporuka da se otvore bioskopi i pozorišta. Dan kasnije registrovano je 169 novozaraženih, a otpušteno 153 pacijenata.

U septembru, do početka jeseni, registrovano je 1.434 novih slučajeva, a 28 umrlih.

Epilog

Sve prognoze su pale u vodu, bez posledica po pomenute izjavodavaoce. U međuvremenu prestalo je da se govori o strategiji Srbije, ali je krenula priča o talasima. Postalo je uobičajeno, naročito među političarima, novinarima, takozvanim i samozvanim stručnjacima, da se značajno povećanje broja zaraženih nakon sto i više dana trajanja epidemije naziva "drugi talas". Potparolka Svetske Zdravstvene Organizacije smatra da se radi o jednom velikom talasu koji ide gore- dole. To je izgleda ispravnije tumačenje.

Po svemu sudeći, ovo talasanje je najverovatnije posledica primenjene strategije borbe sa pandemijom, a to je već stvar politike. Međutim, treba imati u vidu i da u završnoj fazi epidemije broj zaraženih neizbežno "talasa" jer, kako se širenje zaraze bliži kraju, dnevni priraštaji broja zaraženih su sve manji, pa sve više dolazi do izražaja diskretna (prekidna) priroda ove slučajne veličine. Te oscilacije se bolje uočavaju ako se rezolucija prikaza tog dela krive dovoljno poveća. Bilans Srbije, nakon 200 dana epidemije, prikazan je na slici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati